FOTOGALERIJA

10.04.2018.

Ekološkom akcijom uređen prostor Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata

Autor: Smiljana Radović Lagator

Ekološkom akcijom, kojom je uređen okoliš Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata, započeo je projekt Riječkog programa lokalnog partnerstva u 2018. godini pod nazivom „Branitelji za branitelje“.

Ekološkom akcijom uređen prostor Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata

Ekološkoj akciji, održanoj u subotu, 7. travnja, odazvalo se više od 50 volontera, članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, kao i njihovih prijatelja koji su zajedno s djelatnicima KD Čistoća očistili od nepoželjne vegetacije površinu od oko 5000 m2. Ekološku akciju financijski je podržao Grad Rijeka, a sam okoliš zgrade dobio je novo ruho koje će u skoroj budućnosti dobiti i dodatne sadržaje.

Ekološkom akcijom uređen prostor Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rataNaime, cilj projekta „Branitelji za branitelje“ je urediti okoliš zgrade na adresi Braće Monjac 5 na Zametu, odnosno prilaz zgradi, stepenište te pristupne i okolne staze, postaviti stol i dvije klupe, u jednom dijelu ograditi prostor te ga hortikulturno oplemeniti. Osim neuređenosti okoliša, problem predstavlja i nedostatak parkirnog prostora pa se projektom predviđa i uređenje parkirališta za korisnike Centra.

Projekt je namijenjen prvenstveno korisnicima Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata koji dolaze s područja cijele Primorsko-goranske županije, ali i široj lokalnoj zajednici. Naime, u zgradi su smještene i dvije psihijatrijske ambulante specijalizirane za liječenje ovisnosti te psihološka praksa. Također, zgrada se nalazi na frekventnom mjestu, u neposrednoj blizini II. policijske postaje, te će oplemenjivanje okoliša zgrade pridonijeti uređenju cjelokupne ulice i kvarta.

Ekološkom akcijom uređen prostor Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rataTijekom subotnje ekološke akcije zabilježen je hvalevrijedan odaziv volontera, koji su očistili zaista veliku površinu, a kako bi novouređeni prostor mogao i u budućnosti biti mjesto ugodnog druženja i boravka svih korisnika centra te stanovnika kvarta slične ekološke akcije su dobrodošle.

Projekt “Branitelji braniteljima” jedan je od sedam u 2018. godini prihvaćenih projekata za realizaciju u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva, koji građanima, udrugama i mjesnim odborima omogućava omogućava brže i ekonomičnije uređenje manjih javnih površina.

Pored uređenja dvorišnog prostora Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata u 2018. godini, u sklopu programa obnovit će se dječje i košarkaško igralište, provesti ekološko-edukativne učionice, obnoviti povijesno konačište sa suhozidom, oslikati gradske stepenice te ulicu u strogom centru grada pretvoriti u urbanu oazu za građane svih generacija.