Riječ je o prvoj retrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, a čine je antologijski video radovi kojima je autorica stekla međunarodni ugled, pionirskim u videoumjetnosti, kao i kritičkim propitivanjem društveno relevantnih tema poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći.

Okosnicu retrospektive Sanje Iveković čini 12 video radova zastupljenih u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koju čine rani antologijski video iz sedamdesetih, nekoliko radova iz osamdesetih koji su realizirani samostalno ili u suradnji s Daliborom Martinisom, te primjer iz ratnih devedesetih. Ovaj se izbor dodatno proširuje posudbama radova iz kolekcija institucija, galerija, kao i osobnog arhiva umjetnice, a kao paralelan segment planiran je filmski program.

Inter nos, 1978

Inter nos, 1978 / Foto: MMSU press

Filmski program u Art-kinu

Kao paralelan segment izložbe, planiran je bogat filmski program u riječkom Art-kinu, s prvim programom već u subotu, 27. studenog.

Izložba “Make Up – Make Down” posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog.

“Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica  svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika. U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova te ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas neprestano aktualiziraju”, navodi se u najavi izložbe.

Kustosice izložbe su Branka Benčić i Sabina Salamon, a Tanja Vrvilo filmskog programa.

Sanja Iveković generacijski i umjetnički dio je Nove umjetničke prakse koja negira ustaljene estetske vrijednosti i teži interaktivnom odnosu s okolinom/publikom. U prvi plan postavlja djelovanje u duhu društvenog aktivizma uporabom medijskog prostora kao jednog od oblika istraživanja i izražavanja, ističući pritom etička ishodišta umjetnosti i umjetničkog rada. U radu se koristi dokumentom, fotografijom, performansom, instalacijom, akcijom i intervencijom u urbanom prostoru. Među prvim je hrvatskim umjetnicama vezanim uz feminističku umjetničku praksu. Propituje i problematizira položaj žene u suvremenom društvu, osobito u svijetu medija, te utjecaj koji umjetno konstruirana društvena predodžba ima na život žene.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2022. godine, radnim danom od 12 do 19, subotom i nedjeljom od 12 do 17 sati. Ponedjeljkom i praznikom je zatvorena.

Sufinanciraju je Rijeka 2020 – EPK, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Kontakt. Kolekcija Erste Group i ERSTE fondacija. Partneri na filmskom programu su Art-kino Croatia i Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma.

(Foto: MMSU Rijeka, press materijel)