Prvi Riječki filmski forum – RIFF, u organizaciji Art-kina, održava se od 28. kolovoza do 2. rujna u prostorima Art-kina, pod okriljem programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Šest dana bogatog filmskog programa Riječkog filmskog foruma otvara regionalna premijera višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma Za Samu sirijske aktivistice i novinarke Waad Al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa. Proglašen dokumentarnim filmom s najvećim brojem osvojenih nominacija prestižne britanske filmske nagrade BAFTA, Za Samu prati potresno iskustvo rata kroz oči žene, ispripovijedano u intimnoj formi filmskog pisma majke njenoj kćeri Sami.

Među brojne osvojene nagrade filma ubrajaju se nagrada Zlatno oko s filmskog festivala u Cannesu za najbolji dokumentarni film, BAFTA  nagrade u kategorijama najboljeg dokumentarca i najboljeg filma koji nije na engleskom jeziku. Za Samu je dobitnik i glavne nagrade Al Jazeera International Documentary Film Festivala te nagrade publike Amsterdam International Documentary Film Festivala, a nositelj je i prestižne nominacije za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film u 2020. godini.

Svečano otvorenje Riječkog filmskog foruma, uz film Za Samu, 28. kolovoza u 21 sat u Ljetnom Art-kinu, održava se u suradnji s međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDox.

Uz dokumentarni film godine Za Samu, filmski program Riječkog filmskog foruma donosi još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta koji će svoju hrvatsku premijeru većinskim dijelom imati upravo u Art-kinu. Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega.

Novi format

Novi format prvotno planiranog Riječkog filmskog festivala, odgođenog u ožujku ove godine, rezultat je želje organizatora da se pravcu Doba moći – inspiriranom i posvećenom propitivanju različitih oblika i odnosa moći – ponudi filmski oblik i sadržaj u kakvom riječka publika još nije imala prilike sudjelovati, a koji udovoljava svim nužnim aktualnim epidemiološkim mjerama. Stoga se i sam program RIFF-a održava u okrugu kina, kao sigurna i poznata baza za organizatore i posjetitelje, jedinstveno mjesto susreta filma i riječi, što u svom osnovnom značenju filmski forum i podrazumijeva.

S odmakom od natjecateljskog karaktera i brojnih (u izvornom festivalskom izdanju planiranih) popratnih sadržaja, Riječki filmski forum stavlja naglasak na solidarnost, otvorenost i suradnju te ono pitanje koje je u suštini najvažnije – što filmovi gledatelju mogu ponuditi?

Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije