Ovog je petka u riječkom Art-kinu svečano otvoren prvi Riječki filmski forum – RIFF, nova filmska manifestacija u gradu Rijeci koja će, pod okriljem pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, do 2. rujna riječkim filmofilima ponuditi bogat izbor mahom premijernog svjetskog dokumentarnog i igranog filma.

Riječki filmski forum otvoren je u (s distancom) dupkom popunjenom Ljetnom Art-kinu uz regionalnu premijeru dokumentarnog filma Za Samu sirijske aktivistice i novinarke Waad al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa, u suradnji sa zagrebačkim ZagrebDoxom.

U pozdravnom govoru ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković istaknula je radost što je riječka publika nakon višemjesečne neizvjesnosti konačno dočekala novi filmski format kakvog Rijeka dosad nije imala.

Nakon višemjesečnih priprema, pa odgode, potom ponovnih priprema i brojnih neizvjesnosti, veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti sve prisutne, pa i u prilagođenom i manjem izdanju, no konačno sigurna da će publika – u sigurnim okolnostima – moći pogledati trinaest sjajnih filmova koje smo odabrali. A baš kao i Rijeka 2020 – luka različitosti – u sklopu koje se naš RIFF održava – filmski program donosi selekciju raznolikih filmova. U ovim posebnim vremenima, svakako valja naglasiti segment solidarnosti i otvorenosti jer se ovo naše forumsko izdanje odriče festivalske kompetitivnosti i otvara svoj prostor drugim filmskim manifestacijama u Hrvatskoj, koje su prošle ili još uvijek prolaze jednako težak put u produkciji ovogodišnjih izdanja“, naglasila je ravnateljica Art-kina referirajući se upravno na suradnju s festivalom ZagrebDox, uz želju da publika s puno ljubavi prema filmu i nužnom distancom, uživa u narednih šest forumskih dana u Art-kinu. 

Otvoren Riječki filmski forum Foto Vladimir Mudrovčić

Dupkom puno Ljetno Art-kino / Foto: Vladimir Mudrovčić

Želju da Riječki filmski forum postane vrijedno nasljeđe programa Europske prijestolnice kulture izrazila je i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Želim naglasiti da je Art-kino naš vjeran partner u mnogim programima Europske prijestolnice kulture te da kroz njih ulažu svu svoju inovativnost i energiju da bi širili ljubav prema filmu i prema filmskoj kulturi, uključujući publiku na jedan nov način, poručila je Kregar Šegota, a svoje je zadovoljstvo novim projektom Art-kina u ime Grada Rijeke podijelio i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

„Sreća prati hrabre pa se ja nadam da će ovaj Riječki filmski forum prerasti u tradiciju. Čestitam Art-kinu koje je postalo nezaobilazna točka filma u gradu Rijeci kroz sve ove godine. Rijeka i film vole se već godinama“, zaključio je Filipović i pozvao sve Riječane i Riječanke da uživaju u jedinstvenom filmskom programu.

Ulaznice za Riječki filmski forum dostupne su na blagajni Art-kina (koja se otvara svaki dan sat vremena prije početka prve projekcije) i na platformi ulaznice.hr.

Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama.

Foto: Vladimir Mudrovčić

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije