Odbor za kulturu Europskog parlamenta podržao je prijedlog Europske komisije da se zbog pandemije koronavirusa status europskih prijestolnica kulture za 2020., Rijeke i Galwaya, produži do kraja travnja 2021.

Prijedlog također uključuje odgodu godine u kojoj će Temišvar (Rumunjska) i Elefsina (Grčka) biti prijestolnice kulture s 2021. na 2023., te da Novi Sad (Srbija) umjesto 2021. bude prijestolnica 2022. godine.

Zbog pandemije koronavirusa Rijeka i Galwaya morali su otkazati, odgoditi i prilagoditi mnoge planirane događaje i nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme.

“Ova odluka nudi najbolje rješenje za ove gradove kako bi mogli vratiti propuštene prilike zbog koronakrize. Imati status Europske prijestolnice kulture treba promatrati kao privilegij za promicanje kulturne scene regije i europskih vrijednosti okupljanjem ljudi i kultura”, rekla je u srijedu nakon glasanja izvjestiteljica za ovo pitanje, HDZ-ova zastupnica Željana Zovko.

“U bliskoj suradnji s uključenim dionicima, Europska unija spremna je pružiti dodatne šanse pogođenim gradovima da ostvare ove ciljeve na zdravstveno siguran, ali kulturno bogat način”, dodala je Zovko.

Odluka Odbora za kulturu treba biti potvrđena još i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a nakon toga treba postići dogovor s Vijećem EU-a.

Naslov Europske prijestolnice kulture uveden je 1985. godine i od tada je više od 50 europskih gradova nosilo tu titulu.

Godine 2017. omogućeno je da se ta titula dodjeljuje i gradovima Europskog ekonomskog prostora te zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Europskoj uniji.

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Izložba
 • 03.12. – 15.01.
 • (19:00)

“Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba se bavi problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici...

Detaljnije

Projekcija
 • 03.12.
 • (19:00)

Horor drama „Mali Joe“ Jessice Hausner

"Mali Joe", austrijsko-britansko-njemačko-francuska koprodukcija, novi je naslov na programu Art-kina u prosincu...

Detaljnije