Riječ je o prvom sportskom izletu za djecu riječkih osnovnih škola, polaznika produženog boravka, uključenih u projekt Grada Rijeke “RiMove” koji provodi Riječki sportski savez.

Sportski izlet u prirodi nadogradnja je projekta Grada Rijeke “RiMove”, koji djecu u produženom boravku riječkih osnovnih škola upoznaje sa raznim sportovima, uči zdravoj prehrani, potiče na čitanje sportske lektire i podiže ekološku svijest. Sve aktivnosti projekta
„RiMove“, pa i sportski izleti, besplatni su za polaznike. 

Provođenju programa dvodnevnih sportskih izleta cilj je nadograditi sportska znanja i
vještine koje djeca stječu kroz projekt u školama, približiti im provođenje sportskih priprema na način kako to rade profesionalni sportaši, ali i omogućiti im međusobno druženje i aktivno uživanje u prirodi.

Učenici OŠ Dolac i OŠ “Eugen Kumičić”

Na ovom prvom dvodnevnom sportskom izletu, u Dvorcu Stara Sušica boravilo je 36
riječkih osnovaca iz osnovnih škola Dolac i Eugen Kumičić. U njihovoj pratnji bila su 4 voditelja, a sportske aktivnosti s djecom provodila su 4 trenera.

Osim sportskih aktivnosti prilagođenih njihovom uzrastu (riječ je o učenicima nižih razreda osnovne škole), djeca su imala organizirane škole u prirodi, organizirano planinarenje,  te upoznavanje starih  sportskih igara kao što je, na primjer povlačenje konopa. Djeca su se upoznala i s orijentacijom – vještinom neophodnom za boravak u prirodi.

U planu je da učenici škola uključenih u projekt „RiMove“ jednom godišnje posjete okolicu Rijeke i sportske aktivnosti izvode u prirodi sa stručnim vodstvom, u organizaciji Riječkog sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Projekt „RiMove“ započeo je  u svibnju 2017. godine suradnjom Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Projekt se odnosi na osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda. Sam program održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka, kao izvannastavna aktivnost.

Besplatni program

Sportovi koji su zasada obuhvaćeni programom su atletika, gimnastika i judo kao bazični olimpijski sportovi, te stolni tenis, kendo, odbojka, nogomet, rukomet i košarka.

Od siječnja 2020. godine u projekt će biti uvedeno i učenje osnova latino i standardnih plesa.

Trenutno je u projekt uključen devet riječkih osnovnih škola: Brajda, Dolac,  Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Vladimir Gortan, Pećine, Škurinje i Trsat, a početkom 2020. godine očekuje se i uključivanje OŠ  Podmurvice. Želja inicijatora je da se projektom obuhvate sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka.

Projekt je u cijelosti financiran od strane Grada Rijeke te je za polaznike u potpunosti besplatan.