Zašto u ulici Riva oko 20 LAMPA rasvjete NE RADI!?

Duž cijele ulice Žabica, Riva, Riva Boduli nalaze se stupovi i na svakom stupu su 4 rasvjetna tijela u prosjeku.

U prosjeku od ta 4 rasvjetna tijela radi 1-2 lampe na istom ako ima sreće! A od toga čak 3 stupa uopće ne svijetle! Na svakom su po 4 lampe. Znači 12 rasvjetnih tijela, mjesecima, godinama već ne radi.

Između svakog stupa, u najužem centru Rijeke na Rivi, kao u brazilskim favelama nalazi se hrpa zračnih kabela koji idu od jednog do drugog.
Kada na Google street view gledate te kabele, oni ne vode nigdje pametno nego jednostavno završe i nisu spojeni na ništa kod Botela Marina. Više od polovice ih je prastaro i ne služe ničemu (da li su ostali telefonskih govornica kojih već par desetljeća nema na Rivi itd).

Kada se očekuje modernizacija i rješavanje problema rasvjete u ulici Riva?
Jer godinama se građani žale a odgovor je uvijek isti, bio je članak u Novom Listu prije više od godinu dana “Tu postoji problem dotrajalosti instalacija koje napajaju rasvjetna tijela, kao i dotrajalosti svjetiljki na samoj Rivi.U suradnji s Gradom Rijeka radi se na iznalaženju dugotrajnijeg rješenja kako bismo otklonili ovaj problem. ”

Prođe, godina, dvije, tri, odgovor je uvijek copy-paste a problem isti uz još koju lampu više koja ne radi.

Na internetu postoje slike Rijeke, Rive, Žabice iz 1980-ih, neke starije od 40 godina i gle čuda, iste lampe na fotografijama. Kako čudno da nešto staro 40 godina uz samo more ne radi danas?

Građani se žale na niz problema s javnom rasvjetom u Rijeci: ‘Ovo je ipak malo previše’

Samo pogledajte na što liče ta tijela, na nekim stupovima ne radi ni postavljeni božićni ukrasi ni lampe (očito u prizemlju nema struje) a na nekim stupovima radi božićna dekoarcija na pola visine a ne radi niti jedna od 4 lampe iznad toga.

U ulici Riva Boduli već jedno 2-3 godine nedostaje rasvjetno tijelo već je samo staklo ostalo. A ni ostala nisu u boljem stanju, većina ne radi.

Makar kao privremeno rješenje, najjeftinije, zar niste mogli nekakav zračni kabel (još jedan od njih 20 između svakog) od stupa koji ima struju do onog gdje nema povući?

I onda, umjesto da to bude prioritet, neka nebitna ulica u Rijeci sa puno manjim prometom i značajem tipa Baštijanova dobije novu LED rasvjetu.
Nemam ništa protiv te ulice, ali kako se ti prioriteti rješavaju, po abecedi?

Kada se može očekivati nova rasvjeta u ulici Riva, Riva Boduli i lukobranu?
Sramota je da ovakvo stanje godinama traje a ništa se ne rješava i da građani hodaju po mraku.

Može li Luka sufinancirati tu rasvjetu u ulici Riva jer s jedne strane isti stup osvjetljava Rivu, privezište jahti a s druge strane cestu?

Na stranici grada je pisalo da je riječka Luka dobila 3.3 milijuna kuna (440.000 eura) za LED rasvjetu (piše npr Lukobran) to su veliki novci, može li se u sklopu toga i Riva, Riva boduli promijeniti ili su to novci za osvjetljenje …kancelarija?

Lučkoj upravi Rijeka iz Intereg programa sredstva za uvođenje tehnologije LED rasvjete na javnim lučkim površinama koje koriste građani

S time da LED rasvjeta nekada nije najbolje rješenje, u Osijeku se postavlja LED rasvjeta i meni jedan rođak tamo stanuje, kaže da su nove LED lampe u Osijeku očajne, svijetle samo ispod stupa a sljedećih 50m je u potpunom mraku. Pločnici, kuće, veći dijelovi ceste su u potpunom mraku i djeca svjetle s mobitelima put kući a sa starim narančastim lampama je bilo dobro osvjetljeno.
Treba paziti kakve se uzimaju i tko radi projekte. Veliko nezadovoljstvo je u Osijeku tim novim led lampama, puno lošije nego prije
https://www.glas-slavonije.hr/444302/3/Grad-ni-91-nije-bio-u-ovakvom-mraku

I onda imam suprotan primjer u Rijeci da se neke ulice jako dobro održavaju i svjetle a nisu u centru. Ne znam postoji li kakvi trgovački lobiji, zašto je oko trgovačkih centara rasvjeta moderna, bolje se održava i jako dobro osvjetljena po noći. Rasvjeta u cijeloj ulici Osječkoj gdje su trgovački centri je isto dobra, kod ZTCa… ulica i pločnik je po noći jako odlično osvjetljen. Dobro se održava. Iste lampe kakve su po glavnoj cesti imaju i neki trgovački centri na parkinzima na Škurinjama.

Povezano za ovo, jedna poznanica mi stanuje u Prvog maja 40. na njihovoj zgradi još iz Jugoslavije se nalazi montiran nosač rasvjete. Lampa radi dobra je, nova je no problem jest kabel do nje. Do tog nosača ide kabel po fasadi i fasada se raspada i pada na prolaznike. Inače je fasada u dobrom stanju osim gdje ide kabel do nosača gradske rasvjete pa nije logično da to popravlja zgrada iz pričuve.

Kako oni ne dobivaju nikakve novce na mjesečnoj ili godišnjoj razini za taj nosač mogu li djelatnici Energa kada mijenjaju npr žarulju u blizini kbr 46, između jumbo plakata i 46. u auto košari nanijeti malo morta na dio fasade oko kabela do nosača da učvrsti taj dio?

Vjerojatno da nema nosača i naknadnog dodavanja tog kabela ne bi se ni ljuštilo a to bi bilo privremeno dok zgrada ne odluči cijelu fasadu srediti.

rzr / 11.12.2020.

Također bih se nadovezao za Krešimirovu ulicu. U večernjim satima pola Krešimirove ulice je u mraku. Mene samo zanima zašto je onda utrošen novac na rasvjetna tijela ako ih se ne koristi ? Imamo ih za “lijepo vidjeti”. Hvala

Poštovani,

Grad Rijeka i nadležne gradske službe svjesni su činjenice da je dio instalacije javne rasvjete u centru grada zastario te da se svjetiljke češće kvare.
Upravo iz tog razloga Grad je pokrenuo izradu projektne dokumentacije modernizacije kompletnog sustava javne rasvjete grada Rijeke, sukladno novoj zakonskoj regulativi iz područja svjetlosnog onečišćenja.

Vezano uz Vaše primjedbe, koje smo proslijedili Energu d.o.o., u dijelu Ulice Riva, između kbr. 4 i 10, nažalost, postoji kvar na podzemnom kabelu. Radni nalog je otvoren te će se kvar pokušati otkloniti u što kraćem vremenskom roku.
Što se tiče rasvijetljenosti u Ulici Riva, nažalost, zbog smanjenja financijskih sredstava predviđenih za održavanje javne rasvjete u proračunu Grada Rijeke, održavanje je svedeno na najnužnije. To znači da se svjetiljke ne popravljaju po svim pristiglim prijavama, nego se rasvijetljenost javnih površina nastoji održavati tako da nije ugrožena sigurnost građana.

Isto tako, zahvaljujemo Vam i na prijavi kvara u Krešimirovoj ulici te Vas obavještavamo da se, obilaskom terena, utvrdila neispravnost dijela svjetiljki. Otvoreni su radni nalozi te će se kvarovi otkloniti u okviru redovnog održavanja.

Na kraju, zahvaljujemo na Vašim komentarima te se slažemo s Vama da postoje problemi u ovome segmentu.
Nadamo se Vašem razumijevanju, kao i rješavanju modernizacije javne rasvjete kada financijske prilike to dopuste.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Odgovorite