Zašto je prva košnja ove godine diljem Škurinja i Rastočina bila tek 14. 5. 2021?
Svake godine ista priča, mjesecima je trava visoka, ne kosi se uopće.
Zvao sam još u četvrtom mjesecu Komunalno na 0800 5100 požalio se da trava ima pola metra, tek mjesec dana kasnije, izvršena je prva košnja u 2021. i to u 5.mjesecu?

Zašto plaćamo milijune kuna Čistoći na košnju trave, kako je moguće da je u 5. mjesecu bila tek prva košnja ove godine?

Pola grada ima visoku travu ne par dana već tjednima, mjesecima.
Svake godine isto, svaka površina bi se prema webu Čistoće min 4x godišnje trebala kositi, ali imamo sreće ako bude i 3x godišnje.

Drugi gradovi kose minimalno 1 mjesečno. Zagreb, Split itd ima odlične košnje, trava je uvijek niska jedino Rijeka, uvijek ima isti problem, visoku travu.
Zovete, žalite se, šaljete preko gradskog OKA slike i prođu tjedni kažu “u sklopu redovnog” ćemo.
Tu travu je trebalo pokositi još u 3. mjesecu pa je tek sada.

Nije padala kiša, bilo je puno vremena i tjedana za košnju.
Uvijek izgovori a uvijek trava visoka i košnja tek u 5. mj.

Plaćate radnike Čistoće na košnji i tim.
Pazite, dođu u kamionu, 5-6 njih. Gledam ih s prozora. Dođu u 9 ujutro.
To su 4 muškarca, jedna žena. Od toga 3 samo kose. Ostala dvojica su u autu i igraju igrice na mobitelu, žena među njima također.

Od toga 3 muškarca kose cca pola sata. Do 9.30 kose, pa pauza za odmor. Opet u 10:20 h kose uz pauze do 13 h.
U 13 h, njih 3 (od kojih jedna žena i jedan vozač kamiona) nisu ništa radili, dosađivali su se u kamionu.
U 13 h to troje 10 min s grabljama stavljaju kupove. Čak ih do današnjeg dana nisu pokupili.
Zašto plaćamo to troje da 10 min u jednom radnom danu rade?
Zašto to troje isto ne kosi ili makar im nabavite škare, da obrezuju grmove?
Išta korisno ne rade?

TO je praska već godinama, pola radnika od njih na plaći rade 30min efektivno u cijelom radnom danu od tima košnje.
Zašto imate poseban tim za grmove i stabla, umjesto da ovi koji “kupe travu” i kojima je radni dan čekanje satima i dosađivanje, igranje igrica.
Ja između ostalog i svi građani ih plaćamo a totalno su neefikasni i spori.
Zašto imate i zapošljavate osobe i tako provode radne dane?
U privatnika isti taj koji kosi kasnije i kupi travu, ne da 3h efektivno netko kosi a drugi čeka u kamionu da ovaj obavi posao i kopa nos.

Sramota i uvijek isto.

Također, u Osječkoj ulici od kbr 22 do kbr 36 trebalo bi orezati donje grane stabala.
Građani kada hodaju udaraju glavom u grane stabla.
I to sam zvao još u kolovozu 2020. pa do danas Grad nije ništa napravio.
Velika sramota.

D-K / 25.05.2021.

Isto i na Trsatu, Belvederu, Krimeji…

Tri godine tražimo da se orežu stabla koja prekrivaju žice od struje i telefona, nanose hrpe lišća u dvorište, ostavljaju prah po autima, da bi prije par mjeseci isto tako došlo njih 5-6 “radnika”, odrezali jedno desetak grana na tri stabla bez ikakvog reda i smisla i otišli. Da su djecu iz škole poslali, bolje bi se napravilo.

Korona je potpuno blesava isprika, jer je i prije 2020. bilo ovakvo stanje, GODINAMA je zelenilo katastrofa.
Nemojte se uopće zamarati sa ovim dopisima, ja se više time ne bavim, jer vidim da nikome u gradskoj upravi to nije bitno.

Poštovani,

na području MO Škurinjska draga košnja je započela u ulici Rastočine i obavljala se aktivno u periodu od 4. do 6. svibnja, dok je 7. svibnja padala kiša te se ista nije mogla provoditi. Radovi košnje nastavljeni su tijekom sljedećeg tjedna od 10. do 15. svibnja kada su pokošene i sve ostale površine navedenog mjesnog odbora, no naglašavamo kako je i u tom periodu, točnije od 12. do 14. svibnja također padala kiša. Ukratko, u šest efektivnih dana pokošena je cijela površina navedenog mjesnog odbora ukupne površine 21.600 m2 što je, zapravo, prebacivanje normativa za košnju površina gdje treba štititi brojna parkirana vozila, prebacivati se s jedne male površine na drugu, te kositi po vrlo strmim padinama.

Moramo naglasiti kako se s košnjom krenulo tek u trenutku kada je trava počela rasti. Početkom travnja u Rijeci su temperature bile iznenađujuće niske te trava nije rasla, dok bi započinjanje košnje još i ranije, u ožujku, dok trava uopće nije ni krenula s rastom, bilo neozbiljno rasipanje gradskih resursa. Tek je sredinom travnja, s početkom toplijeg vremena, započeo rast trave pa potom i intenzivna košnja sa svim raspoloživim kapacitetima.

Isto tako, Rijeka ima 34 mjesna odbora te je nemoguće započeti košnju u svima njima istovremeno. Posljednja dva mjeseca bila su izrazito kišna, te uz naglo zatopljenje dolazi do pojačanog rasta trave. Razumljivo je da je upravo zbog kišnih dana košnja povremeno usporena, no obavlja se po planu te je najveći dio mjesnih odbora i parkova već pokošen dok se u ostalima košnja upravo odvija.

S identičnim se problemima brzog rasta trave po naglom zatopljenju, pojačanih kišnih razdoblja i velikih područja koja treba pokositi susreću svi gradovi, a pogotovo oni s puno zelenila u gradskim četvrtima. U gradovima koje ste naveli, isto se kao i u Rijeci češće kose površine u centru grada kao i one vidljivije s glavnih prometnica te intenzivnije korišteni dijelovi gradskih četvrti, dok se ostatak površina kosi posve jednakim režimom kao i u Rijeci.

Vezano uz rad djelatnika KD Čistoće d.o.o. moramo naglasiti kako tijekom intenzivnog razdoblja košnje rade i subotama te ih se redovno prati na terenu i provjerava njihov učinak. U slučaju skučenih ili kompliciranih prometnih uvjeta, vozač ostaje u kamionu upravo kako bi izmicao vozilo drugim vozilima u prolazu, no, u redovnim uvjetima pomaže pri utovaru i ispuhuje travu s pješačkih staza.

Isto tako, košnja na području MO Banderovo obavljena je krajem travnja, ona na području MO Srdoči upravo se privodi kraju dok će se orezivanje grana u Osječkoj ulici od k.br. 22 do 36, koje ometaju prolaz pješaka i motornih vozila, obaviti tijekom lipnja.
Unaprijed zahvaljujemo na Vašem strpljenju.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Odgovorite