Novim Pravilnikom definiran je Svjetlostaj ili polunoćni režim javne rasvjete gdje se javna rasvjeta u noći radi smanjenim intezitetom (50 % smanjenja ili gašenje svake druge).
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_11_128_2442.html
Zanima me kako će se ovome prilagoditi Grad Rijeka?

U kojim ulicama i dijelovima grada je trenutno polunoćni režim?

Da li je LED rasvjeta koju je Grad postavljao tijekom 2019. i 2020. prilagođena da se može smanjiti za 50 % razina osvjetljenja lampi? Jer koliko se moglo čitati u dokumentaciji, grad nije tražio tu mogućnost i samo skuplje LED lampe imaju tehničku mogućnost prigušenja svjetla.

Dok s druge strane, rasvjetna tijela visokoučinkovite natrijeve tehnologije koje su se nabavljale i ugrađivale proteklih godina (za usporedbu jedna natrijeva žarulja traje 5-6 godina i kada pregori košta 50 kn, dok LED lampa košta 2000-5000 kn i nakon 5-6 godine kod kvara se kupuje ponovno) su imale mogućnost prigušenja, znam da u nekim ulicama od 22 – 6 h ujutro smanjenog inteziteta radi rasvjeta.

Također, može li se na GIS poratlu Grada podesiti da je automatski otvoren GIS podloga 2020?

Lava / 04.12.2020.

Poštovani,
u Trgovačkom društvu Energo d.d. navode da, prema novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i njegovom Pravilniku koji je nedavno stupio na snagu, jedinice lokalne samouprave imaju rok od 12 godina, od stupanja Pravilnika na snagu, prilagoditi svoju postojeću rasvjetu odredbama Zakona. Sukladno navedenom, Grad Rijeka će, u najkraćem mogućem roku, izraditi plan upravljanja rasvjetom kako je to propisano Zakonom.
Što se tiče trenutačnog režima rada javne rasvjete, u sustavu javne rasvjete Grada Rijeke je nešto više od 10% svjetiljki koje imaju mogućnost prigušenja svjetlosnog intenziteta. Od novijih projekata, LED rasvjeta sa mogućnošću redukcije snage instalirana je u Baštijanovoj ulici, dijelu Mihanovićeve ulice te u dijelu Strossmayerove ulice. Ostala LED rasvjeta, ugrađivana tijekom posljednje dvije godine; kako kroz proširenja, tako i kroz održavanje javne rasvjete, nema mogućnost redukcije snage.

Vezano za pitanje postoji li mogućnost da se podloga „Ortofoto 2020“ postavi kao inicijalna podloga portala http://gis.rijeka.hr, u Zavodu za informatičku djelatnost Grada Rijeke, Službi za geoinformacijske sustave, odgovaraju potvrdno. Međutim, već broj korisnika upućivao je na problem sporog prikaza podataka u slučajevima kada njihovi uređaji imanju manje pristupne brzine internetu, no situacija s pristupnim brzinama se poboljšava.
Ipak, u Zavodu su odlučili da još neko vrijeme zadrže „granice grada Rijeke“ i „granice mjesnih odbora“ za inicijalni prikaz, budući je najmanje zahtjevan u smislu veličine Internet prometa u razmjeni podataka između gradskih računalnih poslužitelja i uređaja krajnjih korisnika. U svakom slučaju Vaš prijedlog razmotrit će se po pitanju upravljanja GIS portalom u budućnosti. Ujedno, u Zavodu ističu da je „Ortofoto 2020“ dostupan i u formatu otvorenih podataka (WMS) na adresi: http://data.rijeka.hr/dataset/gis-grad-rijeka
Ukoliko razvijate nezavisne softverske aplikacije možete koristiti ovaj pristup bez ograničenja i naknada.
S poštovanjem, Gradska uprava.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite