Diljem Rijeke, ja konkretno znam za Vukovarsku, Franje Čandeka, Zametsku, Zvonimirovu ulicu je bilo postavljen režim javne rasvjete da se svaka druga lampa gasila od 23h-05h
Ako je na istom stupu bilo 2 lampe, 1 se gasi u tom razdoblju.

Riječ je o iznimno štedljivoj mjeri, kada nema puno prometa rasvjeta je i dalje bila uključena ali nešto slabije razine, dovoljne za promet.

Ja živim na Zametu od 1980-ih i to je radilo sva desetljeća do cca 2009. od kada sva rasvjeta radi cijelu noć.

Kabeli, ni ništa se nije mijenjalo od 2009. do danas, očito su postojala 2 kabela do lampi i da se jedan isključivao u tom razdoblju.

Cijene struje su otišle 2-3x, razmatra li Grad Rijeka ponovno uključenje navedenog režima rasvjete i zašto je on ukinut 2009. godine?

Navedeni režim, da se ponovno uključi bi uštedio 30-50% struje, pogotovo zimi kada rasvjeta radi puno duže nego ljeti.

Da li i u kojim ulicama ste navedeni polunoćni režim ukinuli, a u kojim je trenutno na snazi?

Zamjena natrijevih (HPS, narančaste) rasvjete LED rasvjetom ne bi donijela tolike uštede (osim ako se ne smanji za duplo osvjetljenje prometnica) jer se u 80% Rijeke sada koristi visokotlačna natrijeva rasvjeta koja daje 150 lumena po wattu, dok LED rasvjeta (zakonski samo 3000K daje 143 lumena po wattu) Cijena LED panela je 2000kn po stupu + nosači i ugradnja dok je cijena natrijeve žarulje 50kn a traje 5-6 godina. Znači da se bi se eventualna ušteda uvodila puno manjom razinom osvjetljenja, pogotovo pločnika i mračnijim prostorom uz LED kao opciju.

Može li Grad razmotriti ponovno uvođenje navedenog režima, provjeriti da radi ispravno (po noći) te označiti koje lampe će se isključivati a koje neće. Te ponovno podesiti, neke uvesti u taj režim a neke maknuti iz tog režima ako je u nekom djelu ulice premračno?

lokot2 / 07.09.2022.

Poštovani,
u Trgovačkom društvu Energo d.o.o. ističu da se režim rada javne rasvjete, koji podrazumijeva gašenje svake druge svjetiljke, u gradu Rijeci prestao koristiti u vrijeme kada se investiralo u naprednije tehnologije kojima se postigla ušteda električne energije za javnu rasvjetu, a da pritom nije bila smanjena rasvijetljenost javno prometnih površina. Tada su, podsjetimo, živine žarulje zamijenjene natrijevim. Zbog trenutnog globalnog poremećaja na tržištu električne energije u tijeku je razmatranje dodatnih ušteda električne energije za javnu rasvjetu, upravo na način da se gasi svaka druga svjetiljka u nizu, tamo gdje je to tehnički moguće i sa sigurnosnog aspekta opravdano.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite