Budući da ne mogu spavati, gledam kroz prozor i uočio sam zanimljivu stvar. Kada zasijeva ili munja udari u Zemlju, točno se u ulici ista rasvjeta ugasi. Ja vidim oko 8 stupova a 2 se isključe. Rasvjeta dođe kada munja opet udari negdje a ako je to često, često se postupak ponavlja. No ako ne udari dugo, nema ni rasvjete. Ne znam je li ovo kvar no bilo bi lijepo dobiti komentar Energa.
Prostor oko Jelićeve 11.

normalan / 28.05.2011.

Postovani, niste nam naveli gdje se nalaze rasvjetni stupovi, pa ako mozete budite malo odredjeniji.

Uredio sam. Pretpostavljam da će ovu večer raditi normalno, no ista se stvar događa svaki put kada je ovakvo vrijeme.

Poštovani,

uređaji i električni elementi preko kojih se napaja i upravlja javnom rasvjetom vrlo su sofisticirani i osjetljivi na prenapone odnosno na pojave kao što je pražnjenja atmosferskog elektriciteta – munje, te između ostalog služe i kao zaštita mreže i ostali elementi javne rasvjete.
Prilikom udara munje ti uređaji preventivno gase te naknadno pale ”najugroženije” strujne kruge javne rasvjete, zbog čega se neka rasvjetna tijela ugase dok druga još uvijek gore. To ovisni o blizini udara munje, raznim parametrima električnih postrojenja u kojima se uređaji za upravljanje nalaze te konfiguraciji mreže i uzemljenja odnosno otporu tla.
Moramo napomenuti da su uređaji za upravljene javnom rasvjetom u nadležnosti HEP-a koji ih konfiguriraju i održavaju te se nalaze u njihovim niskonaponskim i visokonaponskim postrojenjima.

Odgovorite