Može li Grad Rijeka pojasniti i objaviti ugovor koji je imao s Raiffeisen Consulting-om za zemljište na Preluci i tko je novi vlasnik kompleksa?

Tko vam sada šalje uplatnice, jeste ga pitali misli li raditi hotel?

Naime, razni mediji pišu o ovoj aferi kako je grad na sumnjiv način uzeo u najam zemljište na Preluci, dio odgovora zašto je uzeto u najam nalazi se i ovdje

Ugovor sa Raiffeisen Consultingom za zemljište na Preluku

Možete li objaviti i (ne) naplaćeni dug Karting centra, tvrtke koja je otišla u stečaj i izbrisana iz sudskog registra a imala u podnajamam prostor.

Grad Rijeka na najam Preluka spiskao 21 milijun kuna, novi vlasnik i dalje im šalje račune

Ugovor o najmu zaključen je s otežavajućim odredbama za Grad, koji nije pronašao investitora koji bi preuzeo gradske obveze i nadoknadio uložena sredstva. Nekretnina je prodana, a Grad je izgubio 21 milijun kuna pa je jasno da se nije postupalo po načelima dobrog financijskog upravljanja

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Grad-Rijeka-na-najam-Preluka-spiskao-21-milijun-kuna-novi-vlasnik-i-dalje-im-salje-racune

Je li bilo dozvoljeno da Raiffeisen Consulting d.o.o. na vlastitim web stranicama od 2012. kao i ostalim, cijelo vrijeme ima oglase da se nekretnina prodaje?
https://web.archive.org/web/20170615152245/http://izlog.limun.hr:80/default.aspx?stanId=569

https://web.archive.org/web/20121004090709/http://izlog.limun.hr/default.aspx?stanId=569

Kontakti su bili prodajnih agenata RBA.
Nakon što je prodan, oglas je izbrisan.

Naime, na web stranicama archive.org, web stranice koja sprema povijeni pregled web stranica jasno je vidljivo, da je društvo cijelo vrijeme htjelo prodati taj teren, navodeći


Građevinsko zemljište Rijeka – Preluk
58.439 m2
Cijena na upit
Raiffeisen Consulting d.o.o., Magazinska cesta 69, 10 000 Zagreb

Nekretnina je građevinsko zemljište ukupne površine zemljišta 58.439 čm, u naravi autokamp sa pratećim objektima nadzemne i podzemne infrastrukture te pristupna prometnica. Zemljište se sastoji od izravnatog platoa površine 30.415,00 čm i dijela zemljišta površine 27.542,00 čm na vertikalnom zasjeku (litici). Područje autokampa se proteže od magistralne ceste Rijeka – Opatija do kosog zasjeka obližnjeg brda. Izravnati plato je uređen za smještaj turista te su izgrađene interne prometnice. Pristupna prometnica je u suvlasništvu u idealnoj ukupnoj površini od 169,00 čm.

Dok prema vašim navodima nisu smjeli prodavati bez vaše dozvole?

Kao što je navedeno, zbog važnosti tog zemljišta, ocijenjeno je iznimno važnim imati nad njime mogućnost kontrole kako bi u budućnosti izbjegli potencijalne probleme u razvoju područja Preluka kao cjeline i otklonili mogućnost da taj, najatraktivniji dio zemljišta postane predmet ucjena budućih investitora. Stoga je donesena odluka da se prihvati ponuda Raiffeisen Consultinga d.o.o. i Raiffeisen Leasinga d.o.o

Možete li pojasniti kako je “mogućnost kontrole” zemljišta na Preluku bitna za Grad, da je napravio takav ugovor i kako je mogla biti “predmet ucjene budućih investitora”?

Zašto je dozvoljeno da cijelo vrijeme godinama Raiffeisen Consultinga d.o.o. ima oglase o prodaji tog zemljišta i na kraju prodao, kada je koliko ja shvaćam upravo radi toga i sklopljen ugovor koji svi kažu da je jako nepovoljan i nelogičan?

Zemljište je na kraju godinama objavljujući oglase Raiffeisen Consultinga d.o.o. uspio prodati tek za 3.35 milijuna eura odnosno oko 25.5 milijuna kuna, slično kao što je samo Grad za “ugovor” imao izdatak od 20.96 milijuna kuna.

Prema citatu” odredba iz ugovora prema kojem Grad Rijeka treba dobiti 50% razlike u cijeni između cijene po kojoj je Reiffeisen Consulting kupio zemljište, odnosno prodao zemljište”
Po kojoj cijeni je RBA kupio zemljište i koliko je 50% dobio grad, jer i da je kupio za 1kn, grad bi dobio tek 10 milijuna kuna.

Navodite da je svojevremeno prije krize zemljište bilo procijenjeno na 130 Eura po m2, koje točno godine? Da li cijela površina ili kako?
Cijena mi se čini nerealna, jer se uz površinu nalazi stanica za tehnički pregled i napušten autokamp što umanjuje vrijednost uz manje izglede izgradnje kompleksa hotela.

Članci u medijima govore o drugim prosječnim cijenama, gdje tek u Dalmaciji se dobiva ta cijena

U najskupljim županijama na Jadranu, cijene zemljišta dodatno su porasle, a najviše vrijednosti i dalje drži Dubrovačko-neretvanska županija. Za kvadratni se metar tamošnjih građevinskih zemljišta u prosjeku tražilo 170 eura, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlja porast od 11,1 posto.

Godišnji porast od 2,8 posto zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj se prosječna oglašavana cijena kvadrata zemljišta popela na 148 eura. Po cijeni od 126 eura za kvadratni metar oglašavana su u svibnju zemljišta u Šibensko-kninskoj županiji, što na godišnjoj razini predstavlja porast od 0,8 posto. Na području Zadarske županije svibanjske cijene su ostale jednake kao i lani u istom mjesecu te su iznosile 121 euro po kvadratnome metru.

U oglasniku Crozilla.com tijekom svibnja su mnoga područja uz more zabilježila pad traženih vrijednosti. Tako su u Primorsko-goranskoj županiji prosječne oglašavane cijene građevinskih zemljišta pale za 3,1 posto i spustile se na 94 eura po kvadratnome metru.

Niže godišnje vrijednosti zabilježene su i na području Istarske županije, gdje su pale za 2,8 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 69 eura. Pad od 11,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji, gdje je prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra građevinskog zemljišta iznosila 47 eura.

No, sveukupno grad je na kraju jako puno novaca izgubio, nema hotela ni ničega, piše da se vode sudski postupci, kako napreduju, jesmo li do sada što dobili/izgubili, koji odvjetnik zastupa Grad Rijeku?

Tko će odgovarati?

Kako napreduje sudski postupak za izvlaštenje za cestu na Drenovi, zašto toliko traje godinama, koji to odvjetnik vodi, jer meni, laiku se čini kao da je nekom odvjetniku koji zastupa grad nije toliko bitno koliko postupak traje, možda dobije i veću naknadu, broj sati ako se postupak oduži, jeste promišljali o promjeni odvjetnika?

D-K / 11.05.2020.

Odgovorite

Skip to content