Poštovani,

Možete li nam objasniti čime ste se rukovodili (zdravim razumom?) kad ste dozvolili u stambenom naselju, u stambenoj zgradi od cca 100 stanova rad kafićima do sitnih noćnih sati, sa nepodnošljivo glasnom muzikom, odnosno organizacijom disco barova na otvorenom. (Khala i Mocca na Srdočima u Ulici M. Krleže).

Stanari zgrade su izloženi sustavnom maltretiranju glasnom muzikom, uz urlikanje pijanih gostiju, uriniranje po cesti, nogostupu i parkiranim autima… I uz hermetičko zatvaranje stanova, buka je nepodnošljiva i ne može se spavati, a mnogi se ujutro moraju ustati i neispavani ići na posao (a do jučer i djeca u školu). Obraćali smo se više puta i policiji koja se svaki puta odazove na naš poziv, međutim, rekli su da su u ovom slučaju nemoćni jer kafići imaju odobrenje Grada Rijeke.

Stoga, ukoliko se ovaj problem koji već predugo traje, a ovaj vikend je definitivno kulminirao, ne riješi, biti ćemo prisiljeni pozvati neku od javnih televizija i javno izložiti ovaj problem, odnosno nebrigu gradskih vlasti o svojim građanima, poreznim obveznicima koji pune proračun Grada Rijeke.

S poštovanjem,
Stanari zgrade M. Krleže 3

Stanari M_Krleze / 21.06.2021.

Poštovani,

Komunalno redarstvo nadzire buku u gradu temeljem Odluke o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke za noć na otvorenim prostorima grada Rijeke na kojima se pružaju ugostiteljske usluge (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ br. 55/09). Odlukom je propisano da komunalno redarstvo nadzire isključivo ugostiteljske objekte koji posluju u ulicama koje su navedene u Odluci i to u razdoblju od 1. svibnja do 30. studenog, dok u svim ostalim ulicama u gradu u razdoblju od 1. studenog do 30. travnja buku nadzire Sanitarna inspekcija.
Ugostiteljski objekti koje navodite nisu u popisu ulica u kojima je, sukladno Odluci, dozvoljeno prekoračenje buke te je, kako smo upravo pojasnili, Sanitarna inspekcija nadležna kontrolirati dozvoljene razine buke na toj lokaciji. Isto tako, a budući da u ulici Miroslava Krleže nije dozvoljeno prekoračenje dozvoljene razine buke, u tom se slučaju primjenjuje Zakon o zaštiti od buke, za čiju provedbu je također nadležna sanitarna inspekcija.

Prema Odluci o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Rijeke propisano je da ugostiteljski objekt caffe bar “Mocca” može raditi u vremenu od 6.00 do 24.00 sata, a noćni bar „Khala bar“ može raditi u vremenu od 21.00 do 6.00 sati, samo u zatvorenim prostorima.

S obzirom da je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, prema kojoj ugostiteljski objekti ne mogu raditi dulje od 24.00 sata, napominjemo da Odjel gradske uprave za poduzetništvo nije i nema mogućnosti izdati dozvolu za produženje radnog vremena navedenih ugostiteljskih objekata obzirom da bi ista bila u suprotnosti s Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Međutim, bez obzira na navedeno, u cilju što efikasnijeg rješenja ovog problema, komunalno redarstvo upoznati će odgovorne osobe ugostiteljskog objekata o učestalim pritužbama obližnjih stanara na njihovo obavljanje djelatnosti, posebice na prekomjernu buku.

U pogledu narušavanja javnog reda i mira galamom i bukom građana, molimo Vas da se obratite nadležnoj policijskoj upravi, koja je prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira nadležna za takvo postupanje.

Također, komunalno redarstvo će uputiti zahtjev turističkoj inspekciji, koja je nadležna za kontrolu radnog vremena ugostiteljskih objekata, da izvrši kontrolu i poduzme odgovarajuće mjere iz njihove nadležnosti zbog eventualnog kršenja radnog vremena, ukoliko bi se utvrdile takve nepravilnosti.

Isto tako, u pogledu pritužbi koje se odnose na buku unutar objekta, koju stvaraju glazbeni uređaji u objektu, o tome ćemo obavijestiti Sanitarnu inspekciju koje je nadležna za mjerenje razine buke u ugostiteljskom objektu i utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta koji se odnose na zvučnu izolaciju.

S obzirom da su se ugostiteljski objekti, prilikom obavljanja svoje djelatnosti, dužni pridržavati određenog radnog vremena, ali i provoditi mjere zaštite od buke noću, Vašu prijavu ćemo razmotriti i kako bi se utvrdilo postojanje uvjeta za poduzimanje potrebnih mjera radi skraćivanja radnog vremena navedenog objekta. Naime, jednako kao što postoji mogućnost produženja radnog vremena, također se radno vrijeme može skratiti, ukoliko se utvrdi osnova.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Poštovani,

Sve ste nam lijepo objasnili, odluke, zakoni, službe…. Međutim činjanica je da se građane prebacuje od službe do službe kao ping-pong loptice, a da se ovaj problem ne rješava godinama. Sukladno Vašem savjetu, opet smo u petak u 22,30h pozvali policiju zbog prekomjerne buke (ovim putem želimo pohvaliti policijske službenike koji zaista na svaki poziv izađu na intervenciju). Međutim, u kafiću su im rekli da imaju dozvolu noćnog rada i policija je jednostavno morala napustiti postor. Također, svaki put kad vide da policija dolazi, utišaju glazbu i kad policija ode, opet je pojačaju. Pretpostavljamo da će se na isti način ponašati ako dođe sanitarna inspekcija ili komunalno redarstvo.

Kako navodite, trenutno su zbog epidemiološke situacije na snazi mjere ograničenja rada. Za nas to znači da je noćni klub kojem ste Vi dali dozvolu rada cijelu aparaturu noćnog kluba (razglas, mikrofoni, DJ….) iznio na terasu, tj. svoj noćni klub je prenio na vanjski prostor.

Većina stanara svoje je stanove kupila kad je zgrada bila još u izgradnji. Građevinska dozvola izdana je za dnevne kafiće bez terasa. Vjerujemo da bi rijetki dali tolike novce za stan da su znali da će u zgradi biti noćni klub. Znači svojom odlukom o davanju dozvole za noćni klub prostoru koji je bio namijenjen za dnevni kafić direktno ste narušili kvalitetu života stanara koji su izabrali pregrađe upravo kako bi imali miran život, ugrožavate nam zdravlje zbog konstantnog stresa i nespavanja, a također ste umanjili i vrijednost naših nekretnina.

S obzirom da je do ovog stanja dovela upravo Vaša odluka produžavanja rada navedenim kafićima, za naše probleme smatramo odgovornom jedino gradsku upravu te nemamo više namjere obraćati se bilo kojoj drugoj instituciji koju ste naveli u Vašem odgovoru jer smo svjesni da one naš problem ne mogu i neće riješiti.

Jučer u dnevnom tisku čitamo kako je gradonačelnik Pule zabranio glasnu glazbu i zvučnike na terasama čak u centru grada. Znači, postoji način uvođenja reda ukoliko za to ima volje od strane gradske uprave.

Želimo napomenuti da nitko od stanara nije protiv rada kafića, pa čak bi se i buka mogla tolerirati do nekog “pristojnog” vremena.
Stoga, kako smo naveli u našoj pritužbi, ukoliko se ovaj problem uskoro ne riješi, morat ćemo pronaći neke druge metode rješavanja problema.

S poštovanjem,
Stanari zgrade M. Krleže 3

Poštovani,
uistinu nam nije namjera građane prebacivati od službe do službe, no Grad Rijeka može djelovati samo u okviru svojih nadležnosti, koje su pak određene zakonom. Grad Rijeka ne izdaje dozvole za rad ugostiteljskih objekata, pa tako niti dozvole za otvaranje noćnih klubova. Ugostiteljski objekti Mocca i Khala (koja ujedno ima dozvolu za rad kao noćni klub) posluju temeljem rješenja Ureda državne uprave u PGŽ odnosno sadašnjeg Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, koji djeluje unutar Primorsko – goranske županije, koji može izvršiti svojevrsnu reviziju izdanih rješenja, odnosno utvrditi u sklopu inspekcijskog nadzora da li navedeni objekti i dalje ispunjavaju zakonske uvjete za svoje poslovanje, stoga ćemo im Vaše pritužbe proslijediti na daljnje postupanje. Ukoliko želite osobno kontaktirati Odjel, možete to učiniti osobno, na adresi Riva 10, putem e-mail adrese: gospodarstvo@pgz.hr ili putem broja telefona 354-264.

Također, razumijemo Vaše nezadovoljstvo i slažemo se da nijedan naš sugrađanin ne smije trpiti prekomjernu, nezakonitu buku. No, uznemiravanje javnog reda i mira, između ostalog, i prekomjernom bukom, je kao što smo već naveli u nadležnosti MUP-a, dok je sanitarna inspekcija nadležna za pitanje buke koja se proizvodi u ovim ugostiteljskim objektima. Kako bismo djelovali što brže i u cilju nastojanja rješavanja ovoga problema, Vaše smo pritužbe proslijedili nadležnim tijelima uz zamolbu da postupe po njima. Iz Vaše pritužbe je jasno da je trenutni problem u zvučnicima na terasi, za koje je zakonskim propisima određeno da se mogu koristiti do 24.00 sata i isključivo uz poštovanje propisane razine buke koju mogu emitirati. Isto tako, a vezano za Grad Pulu, moramo napomenuti kako Grad Pula nije zabranio zvučnike na terasama, već se radi o preporuci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prema kojoj se, radi sprječavanja širenja koronavirusa, preporuča da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA.

S poštovanjem,
Gradska uprava

Odgovorite

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.07. – 27.09.
 • (20:00)

Međunarodna skupna izložba ’90e: Ožiljci’ i samostalna izložba Sandra Đukića i Bojana Salaja

Otvorenje dviju izložbi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka održati će se u utorak, 27. srpnja 2021. od 20 sati....

Detaljnije

Izložba
 • 06.07. – 30.07.
 • (20:00)

Izložba Mislava Lešića Realizam ćorava sokaka u Galeriji Kortil

U utorak 6.7. u 20 sati Galerija Kortil otvara izložbu Mislava Lešića Realizam ćorava sokaka, a za sve zainteresirane izložba će ostati otvorena kroz cijeli 7. mjesec....

Detaljnije

Koncert
 • 31.07.
 • (16:00)

On the Terrace Open Air – party elektronske glazbe

Po uzoru na europske i svjetske trendove po prvi puta se održava „On the Terrace Open Air“, koncept koji obuhvaća glazbu, vizualnu umjetnost te ugostiteljski sadržaj na povijesnoj lokaciji kao što je Trsatska gradina....

Detaljnije

Izložba
 • 02.08. – 14.08.
 • (17:00)

Jednog dana život će biti lijep

U ponedjeljak, 2. kolovoza u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1) bit će otvorena audio-vizualna izložba “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, a koju ćete moći posjetiti sve do 14. kolovoza....

Detaljnije

Koncert
 • 07.08.
 • (21:30)

Tedi Spalato i Ante Gelo na Gradini

Tedi Spalato i Ante Gelo nastupiti će na Trsatskoj gradini u subotu 7. kolovoza u sklopu 16. Ljeta na Gradini....

Detaljnije

Koncert
 • 13.08.
 • (21:30)

Natali Dizdar na Trsatskoj Gradini

Natali Dizdar i njezin bend nastupit će na prekrasnoj Trsatskoj gradini gdje će izvesti svoje najveće hitove i okupljenima prirediti brojna glazbena iznenađenja....

Detaljnije