Već duže vrijeme postoji veliki problem sa neodgovornim vlasnicima pasa u tom parku koji je klasificiran kao dječji park. Konstantna natezanja sa neodgovornim vlasnicima, izmet koji je posvuda, ne možeš se okrenuti od pasa a vlasnici su često bezobrazni, prijete, itd.

Vrijeme je da se i u travnati dio parka postavi znak za zabranu dovođenja pasa obzirom da je to ipak dječji park i nema načina obzirom na neadekvatne kontrole tog parka da se situacija riješi.

Ivanb / 23.08.2023.

Poštovani,

u Direkciji za komunalno redarstvo navode da gradski i zakonski propisi koji reguliraju pravila ponašanja vlasnika i njihovih kućnih ljubimaca na javnim površinama svakako postoje. No unatoč tome, i sami znate da je na pojedince teško utjecati i da puno toga ovisi o kućnom odgoju, koji, između ostalog, podrazumijeva i obazrivost prema drugim ljudima. Nažalost, Grad Rijeka nema komunalnih redara u tom broju, da fizički uvijek mogu biti prisutni tamo gdje situacija to zahtijeva. No, Grad Rijeka uistinu ulaže velike napore prvenstveno u edukaciju i podizanje razine svijesti građana te promicanje sudjelovanja građana u rješavanju zajedničkih problema koji se odnose na držanje pasa. Očekivanja su da bi se odgovornijim ponašanjem vlasnika pasa i problemi koji su uz njih vezani, smanjili na najmanju moguću mjeru.
Kako ističu u Direkciji za komunalno redarstvo, nadzor izvođenja pasa na javne površine, što uključuje i dječja igrališta i parkove, obavljaju komunalni redari, prema ovlastima iz Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te načinu postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa.

Komunalni redari redovito kontroliraju javne površine i to prema ranije utvrđenom planu i programu. Prilikom ovih kontrola parka nasuprot Baptističke crkve nisu uočeni psi bez nadzora ili bez povodca. Nadalje, tu nisu uočena niti veća onečišćenja javne površine psećim izmetom, kao niti na zelenoj površini i dječjem igralištu. Unatoč tomu, a temeljem Vaše dojave, komunalni redari pojačali su nadzor tog područja te se provodi više puta tijekom dana, kako bi vlasnike pasa spriječili u činjenju prekršaja.

Što se tiče samog sankcioniranja vlasnika pasa, kontrolu, pored velikog broja registriranih pasa, otežava i činjenica da vlasnici sa psom zatečeni u prekršaju na zelenoj i drugoj javnoj površini, najčešće komunalnom redaru ne žele dati podatke, često napuštaju mjesto prekršaja pa je utvrđivanje identiteta počinitelja gotovo nemoguće, bez suradnje policijskih službenika. Međutim, u praksi komunalnog redarstva pokazalo se da bi vlasnici pasa nakon upozorenja popravili ponašanje, unatoč tomu što nisu prekršajno sankcionirani, što i jest konačni cilj. Novčanim sankcioniranjem neodgovornih vlasnika pasa postigli bi željene rezultate, no zbog navedenih razloga to je u ovom trenutku otežano i provodi se u znatno manjoj mjeri od potrebne. Unatoč tomu, kada komunalni redari uspiju prikupiti osobne podatke o počiniteljima prekršaja, protiv njih se pokreće odgovarajući prekršajni postupak, izdavanjem obveznog prekršajnog naloga i izricanjem novčane kazne.

Napominjemo da je za poduzimanje mjera prema vlasnicima pasa koji izvode pse protivno odredbama citirane Odluke, potrebno da komunalni redar, kao službena osoba, zatekne počinitelja u prekršaju. S tim u vezi, svakako Vas molimo, ukoliko imate bilo kakva saznanja o identitetu osoba koju ukazujete u prijavi, da o tome obavijestite komunalno redarstvo na broj Dežurnog centra 0800 51 00, kako bi u tom slučaju mogli što brže i učinkovitije reagirati i doći na lokaciju, radi sankcioniranja počinitelja, ukoliko je to, naravno, moguće, zbog raspoloživosti komunalnih redara.

Što se pak tiče postave znaka zabrane dovođenja pasa na javnu zelenu površinu, u nadležnom, Upravnom odjelu gradske uprave za komunalni sustav i promet, pokrenuta je procedura kako bi se to u dogledno vrijeme također realiziralo.

Zbog svega navedenog, ljubazno Vas molimo za strpljenje i razumijevanje.

S poštovanjem,

Gradska uprava.

Odgovorite