Poštovani,

17.4.2020 odgovorili ste na tužibabu vezanu za parkiralište na Potoku https://www.mojarijeka.hr/reciglasno/parkiraliste-na-potoku/ , u kojoj navodite da će se početkom ljeta u ex kompleksu Rikard Benčić otvoriti jedan dio parkirnih mjesta što će malo rasteretiti parkiralište za stanare na području Potoka. Prošlo je skoro 7 mjeseci od te objave, ljeto je prošlo, a od parkirnih mjesta ni “P”. Jedino se je promijenilo to da su na Potoku dodatno uklonjena parkirna mjesta. Iako ste upoznati zajedno sa Rijeka Prometom sa problematikom istog, Vi ništa ne činite u pogledu toga nego samo ignorirate problem te Vas nije briga za probleme stanara jer je to pitanje na “stolu” veća jako dugo ali od Vas jedino ignoriranje i stvaranje još većih problema sa dodatnim uklanjanjem parkirnih mjesta. I od strane mjesnog odbora ste obaviješteni i tražena je Vaša pomoć ali Vi jednostavno ignorirate probleme parkirnih mjesta stanara Potoka kako bi parkirati svoje metalne ljubimce. Ja znam da Vi imate svoja parkirna mjesta na poslu rezervirana, znam da se g. Gradonačelnik na Pećinama parkira na autobusnoj stanici i kako želi te prolazi bez ikakvih sankcija kao što možete vidjeti na dolje navedenim linkovima, ali mi nemamo tu privilegiju da možemo ignorirati prometna pravila i zakon

https://kvarnerski.com/obersnelov-sluzbeni-automobil-nepropisno-parkiran-na-autobusnoj-stanici/

Neodgovorno ponašanje gradonačelnika: Parkiranje na mjesta “za invalide” i uz “zebru”

Obersnel: Nisam ponosan na svoje parkiranje, ali drugih slobodnih mjesta nije bilo

Da li to znači da i mi ostali građani smijemo parkirati gdje želimo kada nema drugih dostupnih mjesta kao i g. Gradonačelnik ili se to odnosi samo na Gospodina ?

Zanima me:

Tko će snositi posljedice vaših krivih objava ?
Da li Vi imate u planu pomoći stanovnicima Potoka ?
Što se radi na problemu parkiranja stanovnika Potoka s obzirom da se već dosta vremena ništa nije promijenilo ?
Da li i dalje planirate jednostavno ignorirate problem parkiranja na Potoku ?

Unaprijed se zahvaljujem , srdačan pozdrav

cyberx / 09.11.2020.

Poštovani,
u Rijeka plusu d.o.o., tvrtki koja upravlja gradskim parkiralištima, svjesni su trenutačne otegotne situacije po pitanju parkiranja na ovoj lokaciji. S obzirom da se radi o vrlo zahtjevnom gradilištu u sklopu nekadašnjeg kompleksa Rikard Benčić te da je širenje zaraze korona virusom uzrokovalo prolongiranje određenih građevinskih radova prolongiralo, samim tim prolongirana je i upotreba parkirnog dijela planiranog na toj lokaciji.
Zbog svega navedenog vrlo je nezahvalno prognozirati kada bi dio novog parkirališta bio u funkciji, čime bi se nedvojbeno dio problema parkiranja stanara Potoka riješio. Vjerujemo da ćete se složiti da na neke stvari teško utjecati, kao i bilo što planirati u uvjetima kada nitko ne može hoće li se i u kojem vremenu suzbiti širenje zaraze korona virusom. A upravo je zbog toga došlo do izmjene dinamike izvođenja radova, a time i nemogućnosti realizacije ranije zacrtanih planova.
U Rijeka plusu d.d. ističu da se konstantno nastoje pronaći dodatna rješenja kako bi se problem parkiranja stanara područja Potoka što prije riješio te Vas mole za strpljene i razumijevanje.
Vezano za nepropisno parkiranje gradonačelnika u Prometnom redarstvu ističu da se prometna pravila, odnosno zakonski propisi odnose na sve građane, neovisno o koje je riječ i da svatko to je zatečen u nepropisnom parkiranju, mora platiti kaznu. Pritom podsjećaju da je i gradonačelnik u nekoliko navrata platio kaznu zbog navedenih razloga, o čemu svjedoče uplatnice objavljene u nekim sredstvima javnog priopćavanja, što se uostalom navodi i u tekstu koji ste priložili.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Poštovani, Hvala Vam na odgovoru ali ovakav odgovor ste mi i zadnji put napisali samo malo drugačije. I opet nisam saznao kada će se pokazati to kako djelatnici Rijeka plus već više od godinu dana pokušavaju dokučiti kako riješiti problem pa vas nadalje pitam, Kako navodite:

“u Rijeka plusu d.o.o., tvrtki koja upravlja gradskim parkiralištima, svjesni su trenutačne otegotne situacije po pitanju parkiranja na ovoj lokaciji”
– nitko ništa ne čini po tom pitanju iako je bilo i to ne jedan nego više upita i prijedloga mjesnog odbora koji su naravno odbijeni Rijeka plus nije pokazao zanimanje za pomoć , nadalje

“U Rijeka plusu d.d. ističu da se konstantno nastoje pronaći dodatna rješenja kako bi se problem parkiranja stanara područja Potoka što prije riješio te Vas mole za strpljene i razumijevanje”
– isti takav odgovor dobio sam i zadnji put “molimo Vas za strpljenje” a prošlo je kako sam naveo već skoro 7 mjeseci (i to samo od mog upita, a da ne spominjem i prijašnje komunikacije mjesnog odbora) koliko to strpljenje treba biti ? Ovo nije godinu dana star problem stanara Potoka, on traje i kako navodite da Rijeka plus konstantno nastoji naći rješenje nije točno jer bi i djeca u vrtiću već našla rješenje, također pomoć smo tražili i putem mjesnog odbora pa smo jednostavno odbijeni, prijedlog/rješenje predložili smo putem mjesnog odbora te je također odbijeno tako da mislim da ili ne znate o čemu se ovdje radi ili Vas jednostavno nije briga jer konstantno nam pišete jedan te isti odgovor te nikakvog riješenja nema što mi govori da ljudi nisu dorasli poslu za koji su plaćeni kada više od godinu dana Vi tražite rješenje, nadalje,

Kako navodite da su svi svjesni tog problema, a 17.3.2020 uklonjena su 3 parkirna mjesta
( https://www.mojarijeka.hr/reciglasno/parkiraliste-na-potoku/ ) da bi nedavno opet uklonili još 3 parkirna mjesta. Neki si čak i rezerviraju mjesto jer očito imaju poznanstva i to im prolazi. 6 parkirnih mjesta uklonjeno bez razloga “kako bi se pomoglo stanarima Potoka”. Hvala Vam na tome.

Znači tako Vi pokušavate riješiti problem stanara na Potoku umjesto da se nađe rješenje, Vi i dalje nastavljate sa ukidanjem tj. brisanjem parkirnih mjesta na Potoku. Mislim da nam na taj načini ni Vi kao Grad ni Rijeka plus koji citiram “konstantno” rade na uklanjanju tog problema ne pomažu niti pokazuju zainteresiranost za rješavanjem problema.

Što se tiče Prometnog redarstva s time se ne bi složio ali nije bitno. Neću u detalje, samo bi htio da vidim hoćete li što poduzeti sa parkiralištem za stanare na Potoku, hoćete li uzeti u obzir prijedloge mjesnog odbora ili ćete taj problem i dalje ignorirati.

Hvala Vas, srdačan pozdrav

Poštovani,
kao što i sami znate, parkiranje je uistinu veliki problem, ne samo stanara na području Potoka, već cijeloga grada, čije su prometnice projektirane početkom prošloga stoljeća, kada je na njima bilo neusporedivo manje automobila, odnosno prometa. U užem i širem središtu grada nemoguće je napraviti puno veći broj parkirnih mjesta od onog koji već postoji, a velik broj građana zahtijeva i da se neka parkirališta oslobode kako bi postala pješačkim zonama. Također, kako bi se oslobodio prostor za dodatna parkirna mjesta, bilo bi potrebno pristupiti rušenju određenih zgrada. Međutim, prostori koji bi u tom smislu došli u obzir nerijetko su u privatnom vlasništvu ili imaju neriješene imovinsko – pravne odnose, čije rješavanje, nažalost, na sudovima može potrajati godinama. Kao primjer možemo navesti spoj Ceste A na lokaciji Bok Drenova, a koji još uvijek nije realiziran zbog dugotrajne imovinsko – pravne pripreme zemljišta za izgradnju, konkretno, čestice u zahvatu gradnje u površini od 38 m2.

Složit ćete se i da život u centru grada ima svoje prednosti u smislu blizine svih sadržaja, dostupnosti javnog gradskog prijevoza i slično. Međutim, nasuprot tome, nedostatak je gužva i mali broj parkirnih mjesta. Dakle, slažemo se s Vama da objektivno postoji problem parkiranja u gradu, ali upravo zbog velikog broja vozila i izuzetno guste naseljenosti, Grad Rijeka već godinama ulaže napore kako bi povećao broj parkirnih mjesta.

Također, zbog manjka parkirnih mjesta u gradskom središtu, u planu je i izgradnja Javne garaže Brajda – podzemne garaže s dodatnim sadržajima, procijenjene vrijednosti projekta od 27.000.000 EUR. Radi se o javnoj garaži sa 720 mjesta na četiri razine te uređenju javnog urbanog prostora iznad garaže i rekonstrukcije dijela ulice Ivana Filipovića. U planu je i garaža u sklopu budućeg Autobusnog kolodvora, međutim, realizacija tih projekata velikim dijelom ovisi o privatnim investitorima. Kada bi se rezervirale i osiguravale parkirne površine ispred svake zgrade samo za stanare te zgrade, građanima koji pak dolaze u grad raditi ili nešto obaviti, ne bi bilo moguće pronaći parkirno mjesto, a mnoge obitelji imaju i po dva automobila, što dodatno opterećuje parkirni prostor u stambenim zonama.

Svakako je važno napomenuti da će se na dijelu partera prema Ulici Nikole Tesle, u sklopu kompleksa Benčić, urediti otvoreno parkiralište sa 155 parkirnih mjesta, od kojih 12 za potrebe parkiranje osoba s invaliditetom te ne preostaje ništa drugo nego zamoliti Vas za razumijevanje do završetka građevinskih radova.

Na kraju, u Rijeka plusu d.o.o. navode kako u ovom trenutku ne mogu dati drugačiji odgovor od onog koji ste već dobili. Ističu da na parkiralištu HŽ Žabica uvijek ima uvijek slobodnih i dostupnih mjesta za parkiranje. Stanari područja Potoka pripadaju području Zapad kojem pripada parkiralište HŽ Žabica te nema prepreke da se parkiraju na tom parkiralištu. Premda je ono udaljeno od Potoka, preporuka je da se stanari i korisnici područja Potoka parkiraju na HŽ Žabici dok se ne povećaju kapaciteti parkirališta u sklopu kompleksa Benčić, jer u ovom trenutku drugih rješenja, nažalost, nema.
Nadamo se Vašem razumijevanju.
S poštovanjem, Gradska uprava.

Poštovani,

Istina, život u gradu ima svoje prednosti i mane naravno, slažem se.
Problem je što je iz mjesnog odbora upućeno nekoliko riješenja i upita ali Vi ste ih jednostavno odbili. Niste uopće ni bili zainteresirani za pomoć.

Problem je što je na Potoku dopušteno parkiranje na cijeli dan.

Kada će biti otvoreno parkiralište na Rikard Benčiću to nitko ne zna a očito je da ni Vi ne znate.

Da li Vi znate koliko je daleko parkiralište HŽ Žabica od Potoka ?
Pa ako je tako da se stanari tamo trebaju parkirati onda evo još jedan prijedlog. Okrenite situaciju. Omogućite ljudima koji idu na posao da jeftinije parkiraju na HŽ Žabica što je i bliže centru, te na Potoku ograničite parkiranje na X sati, a ne dozvoliti na cijeli dan.

Srdačan pozdrav

Odgovorite