Svi smo svjedoci propadanja naših palmi u gradu i šire, a izgleda da ljudi (kao i relevantne državne službe) ne znaju niti su svjesni koliko je situacija ozbiljna. Koliko sam vlastitim istraživanjem ustanovio uzročnik je invazivna vrsta Palmin drvotoč (Paysandisia archon) čije je prisustvo u Europi utvrđeno još prije 10 godina. Na više lokacija u gradu, kao i kod sebe doma ustanovio sam prisustvo te vrste. Palmu uništava dok je u ranoj fazi gusjenice, hrani se i buši hodnike unutar palme. Kasnije ulazi u stadij kukuljice te je zaštićen kokonom nakon čega izlazi van kao leptir. Koliko sam primijetio, sve se odvija u samom vrhu palme u duljini od oko 1m. Glavni znakovi su prisustvo ‘slijepljene piljevine’ na vrhu te odbačene kožice kukuljice koje još vire iz palme ili su pale na tlo. Leptire često zamjećujem i u letu. Čitao sam da im i pogoduju blage zime, a mi nismo dugo imali neke oštre zime… Mora se nešto poduzeti ili ćemo ostati bez svih palmi u gradu i šire!

marin1401 / 08.07.2024.

Odlično upozorenje. Gradske službe bi trebale reagirati i upozoriti građane.
Skoro svaka palma, konkretno na Bulevardu, je zaražena i uništena zbog palminog drvotoča.
Iz vlastitog iskustva znam da jedino što pomaže i spašava palme je proizvod “Revive 2”. Jedina firma koja je zastupnik za upotrebu tog sredstva (mislim da su iz Splita), injektiranjem ubrizgava to sredstvo te se na taj način ubiju nametnici koji su već unutar palme te pruža zaštitu od godine dana palmi.
Na taj način smo uspjeli spasiti dvije velike palme u dvorištu. Sva ostala prskanja i sredstva nisu se pokazala uspješnim.
Da napomenem, ovu novu metodu sa injektiranjem “Revive 2” su eksperimentalno primijenili i u Opatijskim parkovima.

Odgovorite