Postovani,
Proslo je 5 mjeseci od mog upita
https://www.mojarijeka.hr/reciglasno/neregistrirano-vozilo-4/

Vozilo i dalje stoji, registarske plocice na istome takoder.

Postavlja se pitanje koga i zasto se stiti na navedenoj lokaciji?
Nekima se tu ispisu kazne, dok drugima ne, kako i zasto?
Zasto je za jedne to privatno vlasnistvo (kada to nije nadleznost prometnih ili komunalnih redara), dok je za druge (kada djeluju prometni redari) ipak gradsko zemljiste?
Na istoj lokaciji utvrdujete stanje i vlasnistvo te posjed vec preko godinu dana no odgovora nema nikada.
Podsjetit cu da je to pitanje pokrenuto sa postavljanjem stupica i zatvaranjem dijela zemljista koje je odjednom nakon mnogo godina postalo necije dvoriste.

Zatvaranje “dvorista”

Dostupni katastarski plan cijelo podrucje oznacuje kao jednu cesticu.

XYZ / 13.11.2020.

Poštovani,

neposredno nakon što smo primili Vaš prvi upit o navedenoj problematici djelatnici Komunalnog redarstva Grada Rijeke pokrenuli su postupak utvrđivanja valjanosti registarske oznake automobila, kao i postupak utvrđivanja vlasništva površine. Prema informacijama koje smo dobili iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav, Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti, lokacija na kojoj se nalazi navedeno vozilo ne nalazi se na površini javne namjene i stoga komunalni redari nemaju ovlasti za bilo kakvo daljnje postupanje. Što se tiče podatka je li vozilo registrirano ili nije, Direkcija komunalnog redarstva policiji je poslala požurnicu, kao i za njihovo eventualno postupanje, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Vezano za ovu problematiku očitovala se i Direkcija za prometno redarstvo Grada Rijeke koja, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, provodi nadzor nad nepropisno parkiranim i zaustavljenim vozilima na javno prometnoj površini. Podsjetimo da je javno prometna površina ona koja se koristi za promet po bilo kojoj osnovi i koja je dostupna većem broju raznih korisnika. Pod tim pojmom u nerazvrstane ceste spadaju i seoski, poljski i šumski putevi, pristupne ceste, prostori parkirališta, benzinskih crpki i slično. Dakle, prometni redari postupaju na takvim površinama primjenjujući način rada policijskih službenika kada obavljaju identične poslove, bez obzira na vlasništvo, jer se nedvojbeno radi o prometnoj površini dostupnoj svim sudionicima u prometu pod jednakim uvjetima.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Odgovorite