Molim za objašnjenje zbog čega se prostor između Krešimirove ulice i kompleksa Metropolis danonoćno osvjetljava snažnim reflektorima?

Osim što nama stanarima u obližnjim zgradama onemogućava miran i potpun san, ne vidim svrhu tog svjetlosnog onečišćenja pogotovo jer se nikakva bitna aktivnost ne odvija na tom prostoru, osim što tu i tamo neka prastara dizel lokomotiva ide gore dolje.

Kad smo već kod Metropolisa očekujem i malo više inicijative da se metalni otpad makne s tog područja. I molim vas da mi ne navodite i citirati razne zakone i pravilnike. Treba nam manje floskula, a više konkretnih akcija. Sramota je da nam netko s Pantovčaka pomoću domaćih hulja u centru grada parkira i sortira tisuće i tisuće tona otpada. S nesagledivim posljedicama na zdravlje građana. Dakle riješavajte ovaj svijetlosni i eko teror kako umijete i znate. Ili se pak nemojte baviti upravljanjem gradom kad uopće dopuštate ovakvo stanje na terenu.

zabrinuti_gradjani / 27.11.2023.

Poštovani,

rasvjeta teretnog dijela Željezničkog kolodvora Rijeka, nažalost, nije u nadležnosti Grada Rijeke već državne tvrtke HŽ Infrastruktura d.o.o. Postojeća rasvjeta postavljena je u sklopu izgradnje Zagrebačke obale, navode u HŽ Infrastrukturi, prema projektnoj dokumentaciji i tehnološkim procesima samog kolodvora. S obzirom na to da je radno vrijeme kolodvora od 0 do 24 sata i rasvjeta je uključena tijekom cijele noći.

Što se pak tiče metalnog otpada u Luci Rijeka, Grad Rijeka intervenirao je u nekoliko navrata, a posljednji put u svibnju ove godine kada je Odsjek za komunalno redarstvo o tome pisanim putem obavijestio Državni inspektorat, Službu za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije. U odgovoru koji je Grad Rijeka dobio od Državnog inspektorata navedeno je, kako prilikom provedbe nadzora nadležnog tijela nisu utvrđene nepravilnosti u prometu metalnim otpadom.

S poštovanjem, Gradska uprava.

Nažalost, očekivao sam ovakav anemičan odgovor. Možda bih ja osobno trebao razgovarati s nekim u HŽ infrastrukturi da postave te reflektore na način da zaustave to svjetlosno onečišćenje? Što se tiče brda smeća, ako je to vama sve po zakonu i baš vam je ovako ok da slučajni putnici namjernici koji dođu vlakom u ovu balkansku kasabu (u koju je vi pretvarate svojim nečinjenjem i nebrigom o ljudima i prostoru) prvo što vide je gomila smeća i brdo prašine onda jedino mogu reći jadno. Da bi grad bio grad u njemu moraju živjeti građani, nažalost drugovi su otjerali građane i imamo što imamo.Ali hvala, neizravno ste mi ipak odgovorili zašto grad gubi 1% stanovništva godišnje.

Odgovorite