Poštovani!

U posljednje tri godine, otkada sam u mirovini, šećem Rijekom i snimam za sebe sve lijepo, zanimljivo i dr.

Bilježim vaše izložbe postavljene na ponoima na Korzu, kao dokument vremena, te druga događanja na Korzu. Pri tom, kako god usmjerio fotoaparat-kameru “strši” reklama “NEW YORKER” hiper-veličine na pročelju robne kuće RI nasuprot Poglavarstva, i po mom mišljenju “vizualno zagađuje” jednu od karakterističnih gradskih vizura Korza. Jasno mi je da je RK privatno vlasništvo, da je reklama nekome plaćena i da bi taj želio da se reklama vidi “s Marsa”, ali ta ogromna reklama tamo stoji već godinama. Između ostalog mislim da svi zaposlenici Grada okrenuti Korzu vide samo nju iz ureda. Moja malenkost je bila projektant građevinar, pa mi je poznato da postoje određeni uvjeti “zaštite prostora” i sl., nadležnih institucija. Projektant RK pok. arh. N. Kučan je svojedobno rekao da je metalna ukrasna konstrukcija pročelja svojevrsna “paška čipka”, koja se nažalost gotovo ne vidi s Korza.

Nadalje, isto “vizualno zagađenje” “NEW YORKER” vizure Grada jest s morske strane, kada pogledate s Molo longa. Kakvu god panoramu Grada pokušali snimiti: središte s gradskom urom, monumentalne zgrade ulice Riva, Sušak, Trsatski kaštel, Kozalu i dr. uvijek foto/video kadar “zagađuje” hiper-reklama na RK RI.

Poznate su mi sve povijesne vizure našeg Grada s morske strane unatrag 400-tinjak godina, na njima naravno nema reklame hiper-veličine. Na svima današnjim foto snimkama svih Riječana i posjetitelja našeg Grada ostaje navedeno “vizualno zagađenje”.

Sve ovo pišem, jer mi poznata inicijativa više gradova da se s važnijih trgova, ulica u središtima uklone velike reklame, da se s glavnih pročelja važnih gradskih prostora uklone klima-uređaji i slično. Smatram da ukoliko stoji mogućnost postave reklama, da ona bude znatno manja, veličine primjerene Korzu i sličnim prostorima.

U cilju napretka našeg Grada, LP!

Video penzioner / 05.03.2021.

Poštovani,
Prije svega, ispričavamo se zbog kašnjenja s odgovorom, ali se nadamo Vašem razumijevanju s obzirom da je od postavljanja ovih reklama do danas proteklo više od dva desetljeća te da u evidencijama nadležnih gradskih službi ne postoji suglasnost iz koje je vidljivo da je takvo što odobreno. Prema informacijama koje smo dobili od nadležnih gradskih službi, od 2008. godine, kada je Grad Rijeka preuzeo poslove od Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije, postoji dokumentacija kojom se odbija lokacijska dozvola za postavu reklama na južnom i istočnom pročelju Robne kuće RI.
Nadalje, 2009. godine Odjel gradske uprave za prostorno uređenje odbio je izdati suglasnost za postavu reklame na sjevernom pročelju Robne kuće RI. Od tada do danas u Gradu Rijeci ne postoji nikakav pisani trag, niti raspoloživa dokumentacija koja potvrđuje da se tvrtka Europlakat d.o.o. koja je postavila reklamu obraćala Gradu Rijeci, radi reguliranja ove problematike. Iz tog razloga zatražili smo očitovanja vlasnika nekretnine te nadležnih službi Ministarstva kulture, stoga Vas molimo za još malo strpljenja i razumijevanje.
S poštovanjem, Gradska uprava

Odgovorite