Zašto se nigdje na web stranici KD Kozala ne nalazi aktualni cjenik pogrebnih usluga? Čak ni Google ne može naći aktualni cjenik, već samo onaj od 2013. koji sada nije aktualan. Objavite poveznice i stavite ga na web na jasno dostupno mjesto.

Objasnite i napišite koliko će koštati kremiranje, koliko je km u svakom smjeru, koji su svi troškovi.

Ovako, u obitelji smo imali pokop pokojnika, išao je na kremiranje, vi naplaćujete 169km * 5kn u jednom smjeru do Zagreba. Tj 338km.
Ali ne vršite svaki dan prijevoz pokojnika, već čekate više pokojnika koji idu na kremiranje (tj tjedno ste napisali da ima u prosjeku 4, znači minimalno 2 prevozite do Zagreba). U 2019. je bilo 220 prijevoza tj 3.520.000,00kn kuna prihoda za prijevoz pokojnika.
Iako realno gledajući, trošak je oko 100kn u jednom smjeru goriva.
Uz to dosta privatnika naplaćuje 4kn/km.

Meni je užasno puno dati 845 kn za prijevoz do Zagreba i još 845 kn za prijevoz od Zg do Rijeke kutije veličine 20×20 cm. Ukupno 1690 kn
Ne bi trebala biti tako visoka cijena, budući da (što sami priznajete) čekate min 2 osobe za prijevoz do krematorija Zagreba (jer ne prevozite svaki dan).

Zašto je tako skup prijevoz do Zagreba i natrag, i 3.5 milijuna kuna godišnje je ogroman iznos i normalno da vam nije u financijskom interesu graditi krematorij u Rijeci kada od građana muzete na sve žive nerealne načine novac.

Kako je Osijek mogao dobiti krematorij, cijena opreme nikada nije bila niža, ali vam je očito od građana isplativije da oni odu u dugove da bi mogli pokopati bližnje.

Uz to KD Kozala jako netransparentno vodi poslovanje, kada nikakve cjenike nema na webu, naplaćuju urne oko 700 kn, a slične takve preko weba drugih i privatnika se prodaju oko 300 kn.

Sve je užasno skuplje od konkurencije, a samo graviranje slova se čeka više od mjesec dana.
Koliko je bilo kremiranja u 2020. godini (2019. je bilo 220), zašto još nije omogućeno plaćanje na rate svih usluga (ne za Diners kartice)?

Dok se i namještaj u trgovini može platiti na kartice na rate, KD Kozala se ne želi odreći 1% od preskupih usluga i omogućiti plaćanje na rate svih usluga od ionako siromašnih građana?

Tko prevozi pokojnike u Zagreb na kremiranje i kutiju natrag? Privatnik, KD Kozala vlastitim vozilima?

Kako to da sam primijetio velik broj novih bijelih vozila koje često voze šefovi u KD Kozala? Direktorica vozi neoznačeni auto.
Koja su sve vozila nabavljana u proteklih 5 godina i po kojoj pojedinačnoj cijeni i za koga?

Zašto je očajno napravljeno pretraživanje pokojnika i ne postoji pretraživanje po karti, već samo po imenu?

95% groblja u hrvatskoj koristi Axiom web tražilicu, a samo KD Kozala ima ono kvazi pretraživanje gdje uopće ne možeš skužiti gdje je tko pokopan, na karti se samo pojavi točka, a ne postoji pretraživanje po karti.
Plaćeno je skupo a radi očajno to slovensko rješenje.

Gost16 / 17.02.2021.

Poštovani,

u Komunalnom društvu Kozala navode kako su Cjenik pogrebničkih i grobarskih usluga, kao i Cjenik sa strukturom cijene komunalne usluge ukopa pokojnika unutar groblja uvijek bili, a i dalje su, uredno objavljeni na službenoj Internet stranici ovog Društva, u rubrici Služba za pogrebničke i grobarske poslove. Radi lakšeg snalaženja posebno su izdvojeni ikonom tzv.“spajalice“.

Što se tiče cijene kremiranja i svih troškova koji su uključeni u taj postupak, za istaknuti je da cijenu tih troškova utvrđuje Zagrebački holding d.o.o. Zagreb, Podružnica Gradska Groblja, trenutačno u iznosu od cca 1.500,00 kn. Prijevoz pokojnika pogrebnička je usluga koju, sukladno odredbama Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, može obaviti pogrebnik registriran za obavljanje pogrebničke djelatnosti, a KD Kozala d.o.o. Rijeka obavlja uslugu prijevoza po cijeni od 5,00 kn/km (PDV uključen), što za relaciju Rijeka-Zagreb-Rijeka iznosi ukupno 338 km.

Pored navedenog, u troškove koji prate kremiranje uključeni su pogrebna oprema, odnosno lijes za kremiranje, usluga organizacije kremiranja te ishodovanje dokumenata, što iznosi oko 1.540,00 kn. Ostala pogrebna oprema i pogrebne usluge sahrane koje nisu neophodne i ovise o odabiru naručitelja sahrane, odnosno obitelji, kreću se od cca 1.800,00 kn.

KD Kozala d.o.o. ne bavi se prijevozima “kutija“, već je registrirano za obavljanje pogrebničke djelatnosti prijevoza pokojnika i posmrtnih ostataka pokojnika, što se obavlja vlastitim vozilima. Prijevozi pokojnika na kremiranje obavljaju se odmah po zaprimljenim nalozima stranaka i prema dogovoru o terminu kremiranja na Gradskim grobljima Mirogoj, Zagreb, što znači da nije točan navod o “čakanju minimalno dvije osobe za prijevoz do krematorija“.

Vezano za upit zašto je tako skup prijevoz do Zagreba i natrag, u ovom Komunalnom društvu ističu kako je pogrebnička usluga prijevoza posmrtnih ostataka po cijeni od 5,00 kn/km (s PDV-om) na razini cijene koju pružaju i pogrebnici u drugim gradovima Republike Hrvatske. Tako, primjerice, uslugu prijevoza Zagrebački holding d.o.o. Zagreb, Podružnica Gradska Groblja, obavlja po cijeni od 5,94 kn/km, u Osijeku Ukop d.o.o. Osijek po cijeni od 5,50 kn/km, a u Splitu TD Lovrinac d.o.o. Split po cijeni od 5,00 kn/km. U KD Kozala ističu da je podatak o prihodu od prijevoza od 3,5 milijuna kuna netočan te da je riječ o iznosu od cca 350.000,00 kn.

Tomu dodaju kako je planom nabave KD Kozala d.o.o. Rijeka za 2021. godinu predviđena izrada projektne dokumentacije i ishodovanje dozvole za izgradnju krematorija na CGG Drenova u Rijeci.

Što se tiče navoda o netransparentnom poslovanju u ovom Društvu naglašavaju, kako je prethodno već i navedeno, da su Cjenici objavljeni na web stranici Društva.

Posmrtni ostaci pokojnika, nakon kremiranja, pohranjeni su u „osnovnoj“ urni na kojoj su gravirani osobni podaci pokojnika, točnije ime, prezime, datumi rođenja i smrti.

Ukoliko naručitelj sahrane tj. obitelj želi, može odabrati i „ukrasnu“ urnu u koju se stavlja „osnovna“. Ukrasna urna stvar je osobnog odabira naručitelja sahrane. Cijena „ukrasnih“ urni iznosi od 500,00 kn do 3.150,00 (s PDV-om).

Izradu i postavu natpisa obavlja Služba za klesarske i prateće poslove, a rok izvedbe ovisi o broju i obimu prethodno ugovorenih radova i radnih naloga za klesarske radove i usluge.

U 2020. godine KD Kozala, po nalozima naručitelja, odnosno obitelji, organizirala je 233 kremiranja pokojnika.

Vezano za načine plaćanja, ono je moguće putem svih vrste debitnih i kreditnih kartica svih banaka, a putem kreditnih kartica VISA, MASTERCARD i debitne Maestro Zagrebačke banke d.d. Zagreb u obrocima do 6 rata. Provizije koje zaračunava Erste&Steiermarkische bank d.d. su, nažalost, vrlo visoke te njihove uvjete za sada KD Kozala nije u mogućnosti prihvatiti, a da se pritom poslovanje Društva ne dovede u teškoće.

Što se tiče voznog parka KD Kozala, u posljednjih pet godina nabavljena su neophodna vozila i to kamion Iveco Daily po cijeni od 102.320,00 kn za potrebe Službe za klesarske i prateće poslove; Piaggio porter po cijeni od 163.500,00 kn za potrebe Službe održavanja groblja; Piaggio po cijeni od 113.500,00 kn za potrebe Službe održavanje groblja; Citroen Jumper po cijeni od 130.400,00 kan za potrebe Službe za pogrebničke i grobarske poslove – prijevoz pokojnika; Škoda Fabia po cijeni od 77.307,09 kn za potrebe Službe za pogrebničke i grobarske poslove – grobara; Škoda Fabia po cijeni od 94.329,46 kn za potrebe Službe za pogrebničke i grobarske poslove – grobara te Renault Clio po cijeni od 75.825,00 kn za potrebe Službe za pogrebničke i grobarske poslove – tehnička služba.

Vozilo Renault Scenic kojeg koristi Uprava Društva nije u vlasništvu KD Kozala, već u najmu putem operativnog leasinga.

Što se tiče Tražilice pokojnika ovo Društvo nije imalo pritužbi korisnika, tim više što je na taj način omogućeno pretraživanje po podacima pokojnika, odnosno imenu i prezimenu, ili samo prezimenu ili pak samo po dijelu prezimena.

Rezultat pretrage je podatak o imenu i prezimenu pokojnika, godini rođenja i smrti, nazivu groblja i lokaciji grobnog mjesta gdje je pokojnik sahranjen te posebna oznaka na ikonu tzv.“meta“ na kojoj se dobiva orto-foto prikaz grobnog mjesta odnosno – Google maps prikaz, tzv. „točka“ koju spominjete, a koja „skrolanjem“ tj. istovremenom uporabom tipke „Ctrl“ i klizača na računalnom mišu sliku povećava.
Tražilica pokojnika koja omogućuje sveopće prihvaćen Google maps prikaz, kvalitetna je i primjerena, posebice stoga što ničim ne zaostaje za tražilicama drugih komunalnih društava.

S poštovanjem,
Gradska uprava.

Odgovorite