Uzvikujući “Ne damo 3. maj!”, “Ovo je Rijeka”, “Gdje su pare?”, s natpisima “Krepat ne molat” , “3. maj – brodolom ortačkog kapitalizma” i drugima, radnici su još jednom zatražili da se aktivnije radi na opstanku 3. maja. Prosvjed su svojom nazočnošću poduprli predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, sindikata, saborski zastupnici iz županije te predstavnici gradova i općina u županiji.

Više od tisuću radnika 3. maja, zajedno s Riječanima koji su im se pridružili tijekom prosvjednog marša od škvera do Korza i Trga 128. brigade Hrvatske vojske, prosvjedovalo je danas u središtu Rijeke tražeći isplatu plaća, nastavak proizvodnje i opstanak riječke brodogradnje.Štrajk u brodogradilištu 3. maj pokrenut je 22. listopada, zbog neisplate rujanskih plaća. Uz plaće, radnici riječkog brodogradilišta traže da im se omogući nastavak proizvodnje, izdvajanje iz Uljanik grupe i pronalazak
kvalitetnog novog partnera te uključivanje u procese pregovaranja s mogućim strateškim partnerima i izrade programa restrukturiranja Uljanika. Traže da pulski Uljanik vrati riječkom brodogradilištu pozajmicu od 523 milijuna kuna, smjenu Nadzornog odbora 3. maja, ostavku direktora 3. maja Maksimilijana Percana te deblokadu poslovnog računa.

Okupljenima su se obratili predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost “3. maja” Juraj Šoljić, predsjednik Kriznog stožera za “3. maj” Predrag Knežević, predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, član Štrajkaškog odbora “3. maja” Boris Bučanac i voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Vedran Sabljak.

Po završetku prosvjednog skupa okupljeni su se mirno razišli.

(Hina)

Kalendar događanja