U riječkom Brodogradilištu 3. maj d.d. na navoz II položena je kobilica novogradnje 734 (101) naručitelja MKM Yachts d.o.o. Rijeka / PEC 2 LIMITED, Malta. Riječ je o sestrinskom brodu polarnog kruzera Scenic Eclipse koji je privezan u riječkoj luci, dok se ne smiri situacija s koronavirusom.

Polaganju kobilice novogradnje 734 nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, resorni ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić, gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i zamjenica župana Marina Medarić te u ime naručitelja vlasnik Scenic grupe Glen Moroney i Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic.

Vojko Obersnel, Andrej Plenković, ministri Butković i Ćorić, Glen Moroney i Saša Čokljat

Vojko Obersnel, Andrej Plenković, ministri Butković i Ćorić, Glen Moroney i Saša Čokljat

Direktor 3. maja Edi Kučan kazao je kako je naručitelj “Eclipse II” MKM Yachts, tvrtka kći australske korporacije Scenic koja je u pulskom brodogradilištu Uljanik izgradila polarni kruzer Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu u 2019., dok je izgradnja Eclipse II prošle godine povjerena riječkom brodogradilištu. Za taj projekt Vlada je u rujnu prošle godine dala državno jamstvo.

„Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova u svijetu u svojoj klasi odvija upravo ovdje u Rijeci te da se u riječkom brodogradilištu 3. maj nastavlja projekt izgradnje polarnih kruzera“, kazao je Kučan te zahvalio Vladi na potpori koju je pružila ovom projektu.

Završetak gradnje sredinom 2023. godine

“Eclipse II” sestrinski je brod “Scenic Eclipsea”, luksuznog plovila s čak 6 zvjezdica, najsofisticiranijeg i najelegantnijeg broda tog tipa na svijetu namijenjenog izletima na oba zemljina pola. Završetak gradnje polarnog kruzera – novogradnje 101 predviđa se do lipnja 2023.

Brod će biti dug 168 metara, širok 21.9 metara i ispunjavati zahtjeve Polarne klase 6 i polarnog koda za brod kategorije B. Maksimalni broj putnika bit će 237, a posade 162.

Premijer Plenković zahvalio je predstavnicima Scenic grupe na povjerenju i kvalitetnoj suradnji, kao i njihovoj čvrstoj namjeri da nastave ulaganja i gradnju brodova.

„Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova u svijetu u svojoj klasi odvija upravo ovdje u Rijeci“, rekao je Plenković te dodao kako će potpora za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova koju Vlada pruža brodogradnji stvoriti preduvjete za dugoročnu razvojnu perspektivu brodogradnje u Rijeci, kao i Puli.

Vlasnik Scenic grupe Glen Moroney kazao je da njegova tvrtka u proširenom programu gradnje Scenica planira gradnju čak pet polarnih jahti. Prema Moroneyu, 3. maj će izraditi dijelove, podići trup broda, ugraditi strojeve i sve glavne elemente strojeve, dok će MKM Yachts nakon porinuća preuzeti na sebe opremu i dovršavanje u svom dijelu riječkog brodogradilišta.