Brod Neptune Barcelona predan je vlasnicima, grčkoj kompaniji Neptune Lines.

Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske potpisalo je s brodogradilištem „3.maj“ tijekom prošle godine ugovor o završetku radova na navedenom brodu koji je država preuzela u svoje vlasništvo iz stečajne mase Uljanika. Za dovršetak radova riječko brodogradilište dobilo je od strane države jamstva za kredit u iznosu od 22 milijuna eura.

Primopredaji broda prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo kako se Vlada prije tri godine suočila s izazovnom odlukom, hoće li Rijeci, odnosno brodogradilištu „3.maj“ dati još jednu priliku. „Donijeli smo odluku, temeljenu na međusobnom povjerenju i podršci, koja je rezultirala time da je u periodu od 2019. do 2022. godine dovršena izgradnja tri broda“, rekao je Plenković dodavši kako današnji događaj svjedoči tome da industrijska proizvodnja i brodogradnja i dalje žive u Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući radu radnika brodogradilišta, svih kooperanata koji su pridonijeli izgradnji broda, umješnosti uprave „3. maja“, ali i doprinosa Vlade RH. „Kao Vlada, dajemo riječkom brodogradilištu još jednu šansu, temeljenu na prošlotjednoj odluci o izdavanju jamstva, uz preduvjet restrukturiranja brodogradilišta s ciljem izgradnje još jednog broda koji bi se trebao izgraditi u idućim godinama i koji bi osigurao daljnji rad brodogradilišta. Povjerenje koje imamo prema Rijeci, radnicima i upravi, jasna je poruka Vlade da vodimo računa o svim krajevima Hrvatske“, poručio je Plenković. Dodao je i kako prodaja ovog broda predstavlja i važan korak u razvijanju daljnje gospodarske suradnje između Hrvatske i Grčke.

Primopredaji broda nazočio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo da je ovaj događaj dokaz da je brodogradnja u Rijeci preživjela bez obzira na sve izazove s kojima je suočena. „Nadam se novim porinućima u „3. maju“ i želim puno uspjeha upravi brodogradilišta, predvođenoj direktorom Edijem Kučanom. Radnici, a s njima i uprava, dali su ogroman obol hrvatskoj brodogradnji. „3. maj“, danas je, praktički, jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje iole funkcionira i isporučuje brodove. Nadam se i ugovorima za nove brodove, naravno, uz daljnju podršku Vlade Republike Hrvatske. Ono što je ovdje ipak najvažnije je to da su radna mjesta u našem brodogradilištu sačuvana i da „3. maj“ ide dalje“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Direktor brodogradilišta Edi Kučan zahvalio se Vladi Republike Hrvatske na ukazanom povjerenju, a župan Zlatko Komadina istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da je Vlada RH prepoznala uloženi napor na lokalnoj razini kako bi se očuvalo riječko brodogradilište.

Među uzvanicima na svečanoj primopredaji bili su i ministar gospodarstva Davor Filipović i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i brojni drugi.

Uoči svečane primopredaje potpisan je i ugovor o isporuci i prihvaćanju broda između Vlade Republike Hrvatske, ugovor je potpisao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor brodogradilišta 3. maj Edi Kučan i u ime vlasnika, kompanije Neptune Lines, Melina Travlos.