U sklopu projekta Putevima Frankopana izdana je prva zvučna slikovnica iz edicije o Frakopanima i frankopanskim kaštelima, posvećena Kraljevici. Europskim sredstvima već je pripremljeno osam grafičkih slikovnica, napravljenih za interpretacijske centre Čabar, Brod na Kupi, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk.

Županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana uključuje niz aktivnosti, među kojim su i one namijenjene najmlađima.

Tako je do sada održana serija edukacija u osnovnim školama, za učenike od 1. do 4. razreda, kroz kviz „F kao Frankopan“ u kojem je djeci kroz zabavu, igru i šalu predstavljena povijest našeg kraja i samih Frankopana.

S osam slikovnica koje napravljenih za interpretacijske centre,  koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirane su tematske pričaonice i kvizovi u školama diljem županije, što su odlično prihvatila.

Projekt se tu nije zaustavio – razvijena je i ideja zvučnih slikovnica. Tekstove svih osam frankopanskih slikovnica napisao je  Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad autorice Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12 godišni Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a voditeljica projekta Putovima Frankopana Rajna Miloš dala je glas tekstu Velida Đekića. Poslušajte i pogledajte prvu koja priča o Kraljevici i Frankopanima.

„Ono što je najznačajnije u cijelom projektu jest to da je lokalna zajednica pokazala velik interes, da su se mještani područja na kojima su smješteni kašteli uključili u projekt, a to je ključno za kvalitetno očuvanje baštine – kako ove kulturno-povijesne, tako i one prirodne. Ako lokalno stanovništvo ne poznaje svoju kulturu i povijest, onda je neće znati niti sačuvati niti promovirati“, ističu provoditelji projekta.