Izložba prikazuje niz proizvoda nastalih u suradnji s lokalnim i malim proizvođačima kroz projekt Putovima Frankopana – od gastro i eno proizvoda, frankopanskoga kruha Frangipane, torte DeliciAne, vina i pjenušca do kostima s frankopanskim motivima koje je kreirao još jedan lokalni, a svjetski dizajner, Juraj Zigman.

Mia Negovetić u “frankopanskoj” haljini Jurja Zigmana

Na otvorenju izložbe nastupila je mlada glazbenica Mia Negovetić u haljini – kreaciji dizajnera Jurja Zigmana, s motivima oproštajnog pisma hrvatskoga bana, vojskovođe i pjesnika Petra Zrinskoga voljenoj supruzi Ani Katarini Frankopan, pisano večer uoči smaknuća, i koje se smatra jednim od najljepših i najpotresnijih pisama hrvatske književnosti.

Izložbu je moguće pogledati do 2. svibnja, a otvorenju su nazočili zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić i predsjednik Planinarskog društva Tuhobić Damir Konestra.

Kruh Frangipane i torta DeliciAna

U spomen na Petra Zrinskoga i Anu Katarinu Frankopan opatijska slastičarnica KaoKakao predstavila je vrhunsku slasticu, tortu DeliciAna koju je, prema izvornoj recepturi skinutoj s požutjelih listova „Granat Apffel“ kuharice iz 17. stoljeća, sastavila Anja Žulić.

Kruh Frangipane je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani.

Primorsko-goranska županija pokrenula je 2005. godine projekt KTR Putovima Frankopana s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. U sklopu Projekta ukupne vrijednosti nešto više od 67 milijuna kuna, od čega znatan dio iz EU fondova, nove je sadržaje dobilo 8 interpretacijskih centara. U realizaciji projekta sudjelovao je i Grad Rijeka.

Obnova svih kaštela završena je u svibnju 2021. godine. Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču.