Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Heroji imaju svoj kraj. Priče o njima – ne!“, nastala u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“.

Izložbu organizira Primorsko-goranska županija povodom obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja u Bečkom Novom Mjestu, a na deset panela ukratko predstavlja rezultate vrijednog projekta vrijednog 64 milijuna kuna u kojem uz PGŽ sudjeluje još 12 partnera.

Izložbu su obišli, uz najavu sljedećih aktivnosti u sklopu projekta, župan Zlatko Komadina, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović.

Obilazak izložbe Putovima Frankopana na postamentima

Uređena tri dvorca i osam interpretacijskih centara diljem PGŽ-a

Prilikom razgledavanja izložbe župan Zlatko Komadina istaknuo je kako Primorsko-goranska županija na neki način ishodište hrvatskog identiteta na ovim prostorima, počevši od Bašćanske ploče pa do Vinodolskog zakonika, glagoljice i velikaške obitelji Frankopana koja je ostavila traga u povijesti županije i Hrvatske.

„Svatko tko drži do sebe štiti svoju kulturno povijesnu baštinu, tako smo i mi počeli 2005. u Bribiru sa zaštitom Driveniškog kaštela i Bribirske kule kako bi sačuvali objekte od propadanja. Nismo imali dovoljno sredstava i aplicirali smo 2017. godine na natječaj Europske unije. Odobreno nam je 50 milijuna kuna s kojima smo zaštitili objekte, a onda smo ih uredili u interpretacijske centre“, podsjetio je župan istaknuvši da se ne radi samo o zaštiti zidnima, već i o tradiciji, načinu života, kulturi, a isto tako i gastronomiji i turizmu.

Pročelnica Šišić najavila je kako će se sljedećeg tjedna otvoriti interpretacijski centri. Naime, u sklopu projekta ne samo što su uređeni dvorci u Kraljevici, Krku i Bakru već je uređeno i opremljeno ukupno osam interpretacijskih centara; u ova tri dvorca, te u utvrdama na Trsatu, u Bribiru, na Grobniku, u Čabru i Brodu na Kupi. Osim uređenje dvoraca i interpretacijskih centara, u sklopu projekta je opremljen i niz udruga žive povijesti te pokrenuti brojni kulturni i turistički sadržaji povezani s dvadeset lokaliteta.

Obilazak izložbe Putovima Frankopana na postamentima

U obnovu Trsatske gradine uloženo preko dva milijuna kuna

Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović izrazio je zadovoljstvo da se otvaranjem izložbe pruža prilika na Korzu predstaviti izuzetno bogata baština koju su nam Frankopani pustili u naslijeđe.

„U Kulturno-turističku rutu uključeno je 17 dvoraca i tri sakralna objekta i upravo je pravo mjesto za njihovu prezentaciju šetnica Korza, jer nas u vrijeme kad zbog pandemije ne možemo toliko putovati podsjeća da se svjetska baština nalazi u našem kraju, pred našim vratima“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović, pridružujući se pozivu stanovnicima našeg kraja te drugim posjetiteljima da posjete lokalitete na ruti Putevima Frankopana.

Podsjetio je na obnovu Trsatske gradine, simbola našeg grada, u čiju je obnovu uloženo preko dva milijuna kuna, kako u statičku sanaciju zapadnog zida, tako i u uređenje interpretacijskog centra.

U sklopu izložbe promocija projekta, ali i dijeljenje domaćih keksa Glagoljačića

U sklopu izložbe studenti će anketirati prolaznike o projektu Putovima Frankopana. Također, dijelit će promotivne materijale, kao i Glagoljačiće, domaće kekse inspirirane glagoljicom i moćnim ženama Frankopankama, koje su osmislile vrijedne članice udruge “Baštinica” iz Otočca.

Prolaznicima će biti dostupni i “selfie okviri” pojedinih kaštela u kojima se nalaze Interpretacijski centri pa će se moći i fotografirati u okviru ispred kaštela po njihovom izboru.

Na video zidu u Turističkom informativnom centru TZ grada Rijeke prikazivat će se spot svečane pjesme Primorsko-goranske županije “Zavičaju, tebi” , kao i pet promotivnih filmova o frankopanskim kaštelima nastalih u okviru projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Riječ je o pet promotivnih filmova koji su nastali u sklopu projekta. Promotivni filmovi se odnose na sva područja pokrivena Rutom – Krk, Vinodol i Gorski kotar, kao i na lokalitete u kojima se nalaze Interpretacijski centri.

Izložba će biti otvorena do 3. svibnja 2021. godine.

Podsjetimo, Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” inspirirana je ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći.

Primorsko-goranska županija pokrenula je projekt s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine.

Više na mrežnim stranicama Kulturno-turističke rute Putevima Frankopana.

Obilazak izložbe Putovima Frankopana na postamentima