Novo pristanište kontejnerskog terminala na Brajdici u riječkoj luci, kojim upravlja tvrtka Adriatic Gate Container Terminal (AGCT) svečano je pušteno u rad. Riječ je o projektu vrijednom više od 30 milijuna eura kojeg je financirala Svjetska banka za obnovu i razvoj (IBRD) kao dio pomorske komponente Rijeka Gateway projekta Lučke uprave Rijeka.

Znatno je povećan promet rasutog tereta – za 56 posto, i drva – za 19 posto. Rekordan promet ostvaren je na kontejnerskom terminalu na Brajdici, na kojemu je do danas prekrcano 145.438 kontejnera, što je u odnosu na prošlu godinu 11 posto više.

Radovi na izgradnji novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, koji su počeli prije nekoliko mjeseci, odvijaju prema planu, rekao je novinarima ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak. Sljedeće godine gradit će se i cesta D 403 koja će povezati Zagrebačku obalu i zapadni dio riječke luke s riječkom zaobilaznicoma te modernizirati pruga, također važna za riječki prometni pravac.

Rekordan promet ostvaren je na kontejnerskom terminalu na Brajdici, na kojemu je do danas prekrcano 145.438 kontejneraNovi natječaj za koncesionara terminala na Zagrebačkoj obali vjerojatno će biti raspisan potkraj sljedeće godine. Zainteresiranih operatera ima i za pronalazak koncesionara, s obzirom na dinamiku ostalih radova, ima dovoljno vremena. Jedna od mogućnosti je da Lučka uprava, ako povuče sredstva iz EU fondova, preuzme obvezu izgradnje dodatnog dijela obale, što bi smanjilo ukupni iznos ulaganja na koje bi se obvezao koncesionar.

Na susretu s novinarima Mezak je izvijestio i da je Lučka uprava, zajedno s riječkom gradskom upravom i Turističkom zajednicom, predstavila prednosti Rijeke te u razgovorima sa svjetskim putničkim brodarima uvrstila riječku luku u planove njihovih putovanja. Tako je do sada u 2015. najavljeno sedam, a u 2016. šest dolazaka putničkih brodova na kružnim putovanjima.

Osim toga, Rijeku je ove godine posjetilo 9026 nautičkih putnika s turističkih jedrenjaka i jahti, a u sljedećim godinama očekuje ih se još više. Lučka uprava prilagodila je putnički dio luke zahtjevima vlasnika megajahti, posebice u dijelu sigurnosti, i osigurana je nova infrastruktura – pontoni, priključci za struju i vodu, bežični internet, uređenje prilaza.

Izvor: Radio Rijeka

Skip to content