Festival se bavi reinterpretacijom uloge kinematografa i njegovim emancipacijskim potencijalima: film kao oko stoljeća, a posebni gosti su redatelji Albert Serra i Abel Ferrara.

Prije projekcije njegova filma Albert Serra ocijenio je kako je riječ o vrlo specifičnom kinematografskom ostvarenju. To je poema o noći, povezana je s intimom, a u filmu je i mnogo golotinje, rekao je.

Filozof Alexander Garcia Dütmann, koji je odigrao jednu od uloga u filmu, ustvrdio je da ‘Sloboda’ može imati više različitih čitanja. Na prvi pogled govori o žudnji, ali ja smatram da tako navodi na krivi trag, kazao je.

Drugog dana festivala, u petak, priređen je u jutarnjem terminu razgovor s Abelom Ferrarom, Albertom Serrom i Jonathanom Rosebaumom koji su publici govorili o svojim filmskim iskustvima i planovima. Serra je naglasio da u vrijeme Netflixa, autorski film mora biti radikalno drugačiji od uobičajene produkcije kako bi privukao publiku u kina, dok je Ferrara naglasio da treba pomiriti ekonomske i političke aspekte u proizvodnji filmova.

Abel Ferrara na festivalu predstavlja svoj zadnji film ‘Tomasso’, a kao posebno zanimljiv događaj najavljuje se u subotu nastup Abel Ferrara Banda s gostima s glazbom iz Ferrarinih filmova poput ‘Bad Lieutenant’, ‘444-Last Day on Earth’ i ‘China Girl’.

Na programu festivala još je niz dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova.