Ovogodišnje, festivalsko-simpozijsko izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma  pod nazivom Kinosraz! Film + moć u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u Art-kino od 6. do 9 veljače donosi niz događanja kroz koja će brojni međunarodni gosti sudjelovati u propitivanju odnosa filma i moći.

Festival nevidljivog filma

U četvrtak, 6. veljače festival se otvara razgovorom filozofa Alexandrea Garcíje Düttmanna i španjolskog redatelja Alberta Serre te projekcijom njegovog provokativnog filma Liberté
(2019).

Albert Serra

Albert Serra

U petak, 7. veljače legenda američkog nezavisnog filma Abel Ferrara predstavlja svoj novi film Tommaso (2019.) s protagonisticom Cristinom Chiriac i autorima glazbe, a nakon projekcije održava se razgovor s gostima.

Subota, 8. veljače centralni je dan festivala, a započinje međunarodnim simpozijem na kojem sudjeluju brojni autori iz svijeta filma, a završnica večeri rezervirana je za koncert benda Abela Ferrare s gostima koji za riječko kino priprema glazbeni program iz njegovih filmova kao što su Loš poručnik (Bad lieutenant), 4:44 posljednji dan na Zemlji (4:44
Last Day on Earth
), Kineska djevojka (China Girl)…

Abel Ferrara

Abel Ferrara

Zadnjeg dana Mutacija, u nedjelju 9. veljače, francuska filmologinja Nicole Brenez predstavit će filmski program Vizualni izgredi, a festival zatvara kontroverzni film tragično preminulog talijanskog režisera Piera Paola Pasolinija Salò ili 120 dana Sodome (Salò o le 120 giornate
di Sodoma
).

Film izvan okvira

U sklopu programa Film izvan okvira, 11. veljače održava se predstavljanje nove knjige novinara i filmskog kritičara Nenada Polimca Život u filmu 1: Uzori i dosezi. Riječ je o prvom dijelu trilogije u kojoj autor sumira svoje bavljenje filmom kao filmski kritičar i novinar, a nakon predstavljanja knjige slijedi projekcija filma po izboru samog Polimca.

Valentinovo u Art-kinu slavi se uz Dupli spoj Billyja Wildera. Za sve zaljubljene (u filmove) na programu su dvije Wilderove komedije, majstora filmske komike, u kojima glavne uloge igraju isti glumci – Jack Lemmon i Shirley MacLaine. Dupli spoj počinje u 17 sati filmom Slatka
Irma
(1963.), adaptacijom istoimenog mjuzikla Alexandrea Brefforta, a nastavlja se u 20 sati Oscarom nagrađenom komedijom Apartman (1960.).

Riječka premijera višestruko nagrađivane slovačke drame Nek bude svjetlo Marka Škopa u Art-kinu se održava u subotu, 15. veljače u 20 sati. Kroz priču obiteljske krize, film tematizira uspon ksenofobije i nacionalizma u Srednjoj Europi, a na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary redatelja je nagradio Ekumenski žiri, dok je nagradu za najboljeg glumca dobio glavni glumac Milan Ondrík. Premijeri će prisustvovati redatelj filma.

Nastavak cjelogodišnjeg programa Fellinijeva godina 1920-2020, posvećenog stogodišnjici rođenja velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija, 20. veljače donosi Klaunove (1970.), dokufikcijski film posvećen autorovoj fascinaciji klaunovima i kulturi cirkusa. Dijelom  temeljeni na stvarnim, dijelom na izmišljenim događajima, Klaunovi su jedan od prvih ostvaraja mockumentary žanra, parodijskog izdanka vrste koji glumljenu stvarnost na komičan način potura kao dokumentarnu.

Filmske radionice Dječje kuće

Putujuće filmske radionice projekt su Art-kina, pokrenut 2015., koji u riječke osnovne škole donosi poduke snimanja dokumentarnih i igranih filmova djeci i mladima. Dosad je snimljeno 11 kratkometražnih filmova, a 27. veljače u Art-kinu prikazuju se radovi nastali od 2017. do 2020. godine u osnovnim školama Gelsi, Pećine, Nikola Tesla, Podmurvice, Kozala i Srdoči.  Putujuće filmske radionice održavaju se u okviru Dječje kuće, jednog od programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Među novim filmskim naslovima na programu Art-kina nalaze se Svjetionik (od 3. veljače), psihološki triler Roberta Eggersa s Willemom Dafoeom i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama, francuski kandidat za Oscara Jadnici (od 3. veljače) koji radnju smješta u suvremeno predgrađe istoimenog romana Victora Hugoa i nagrađivana njemačka drama Razbijačica sustava (od 12. veljače) o gnjevnoj djevojčici kojoj sustav ne može pronaći mjesto. Slijedi domaća komedija Svebora Mihaela Jelića o noćnom životu u našem glavnom gradu Zagrebački ekvinocij (od 13. veljače) i dokumentarac Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom (od 19. veljače) o popularnom piscu trilogije Millennium i njegovoj karijeri istraživačkog novinara.

U veljači na obiteljski program stiže animirana obiteljska znanstveno-fantastična avantura Sonic: Super jež (15. veljače), temeljena na popularnoj igrici o plavom ježu s moćima te Kapetan Sabljozubi i magični dijamant (od 22. veljače), norveška animirana gusarska pustolovina.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org.