Prirodoslovni muzej Rijeka

Europska noć šišmiša
03. rujna 2016., subota, Muzej
Europska noć šišmiša obilježava se svake godine u više od 30 zemalja potpisnica  Sporazuma o zaštiti populacija šišmiša. (UNEP/EUROBATS). Prirodoslovni muzej Rijeka, kao i svake godine, priprema večernji program namijenjen svim dobnim uzrastima s naglaskom na obitelji s djecom.
Muzej će pripremiti prirodoslovno-likovne i edukativne radionice za djecu, predavanje o šišmišima, potragu za šišmišima ultrazvučnim detektorima i još poneko šiš-iznenađenje!
Sve aktivnosti u sklopu Europske noći šišmiša su besplatne.
Napomena: uz djecu je nužna prisutnost roditelja tijekom cijelog programa.

Edukativni program Mala škola prirodoslovlja – za učenike 4. razreda OŠ
Mala škola prirodoslovlja edukativni je projekt Prirodoslovnog muzeja Rijeka, namijenjen
učenicima 4. razreda osnovnih škola. Provodi se već 13 godina i verificiran je od Ministarstva
znanosti i obrazovanja te preporučen od Zavoda za školstvo Republike Hrvatske.
Radionice se odvijaju jednom tjedno od 18:00 do 20:00 u prostorima Muzeja ili na terenu, u vremenskom razdoblju od listopada 2016. godine do svibnja 2017. godine. Projekt je namijenjen nadarenim  i posebno zainteresiranim  učenicima za područje prirodoslovlja. Polaznici projekta upoznaju svijet prirode te uče istraživati i raditi u timu kroz seriju prirodoslovnih spoznajno-istraživačkih radionica, kroz praktičan i kreativan rad, igru i zabavu.

Prijaviti se mogu učenici/ce 4. razreda osnovne škole. Nakon pismene prijave slijedi motivacijski razgovor.
U prijavnicama je obavezan e-mail roditelja jer ćemo informacije o vremenu motivacijskog razgovora i primljenim polaznicima poslati e-mailom roditeljima, ali i objaviti na našim web stranicama.

Rok pismenih prijava je do petka 30. rujna 2016. godine, a motivacijski razgovor sa svim prijavljenim kandidatima odvijati će se u srijedu 05. listopada 2016. godine od 16:30 do 19:00 u prostoru Muzeja (Lorenzov prolaz 1).
Nakon toga izabrati će se 12 učenika/ca koji će biti polaznici Male škole prirodoslovlja u školskoj godini 2016./2017.

Prijavnicu za Malu školu prirodoslovlja, generacija 2016./2017.. možete skinuti sa web stranice www.prirodoslovni.com ili poslati upit na e-mail anita@prirodoslovni.com.
Ispunjenu prijavnicu možete dostaviti osobno u Prirodoslovni muzej Rijeka (Lorenzov prolaz 1), faksom na 051/553-669, poštom ili e-mailom na anita@prirodoslovni.com.
Za sve dodatne upite slobodno kontaktirajte muzejsku pedagoginju Anitu Hodak.

Edukativne proslave rođendana
tijekom cijelog mjeseca
Proslave rođendana u Prirodoslovnom muzeju Rijeka osmišljene su kako bi djeca od 5 do 11 godina svoj najdraži dan provela na poseban, drugačiji i kreativan način. Nudimo šest različitih, veselih i zanimljivih tema u kojima ne nedostaje učenja, igre, veselja, pjesme i plesa: Jurski park, Šašavi znanstvenici, Divlji Kvarner i 3 nove teme Mrak rođendan, Morske mudrolije i Ledeno doba.

Napomena:
Proslave rođendana održavaju se prema dogovoru, radnim danima i vikendom te pod stalnim vodstvom dviju animatorica pedagoške struke. Više o rođendanima možete doznati na linku.

Izložba: Terenski dnevnik jednog paleontologa
obje izložbe otvorene su do 28. veljače 2017. godine u prostoru (bivšeg) skladišta Exportdrva na Delti, Grobnička riva b.b.
Izložba Divovi Patagonije najveća je i najsveobuhvatnija putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke, a obuhvaća replike kostura izrađene prema autentičnim cjelovitim fosilnim primjercima pronađenim na području Patagonije, kao i modele divovskih dinosaura izrađene prema originalnim primjercima i najnovijim znanstvenim saznanjima, u prirodnoj veličini.
Izložba omogućava upoznavanje dinosaura i njihovog svijeta svim osjetilima, uz upotrebu najsuvremenijih tehnologija, multimedije i virtualne stvarnosti (Oculus Rift). Aktivnosti tijekom izložbe, kao i informacije o izlošcima, dostupni su na hrvatskom, engleskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Dio izložaka prilagođen je i slabovidnim i slijepim osobama, a izložbu mogu posjetiti i osobe s poteškoćama u kretanju.
Izložbu Divovi Patagonije prati i autorska izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka Terenski dnevnik jednog paleontologa, prikaz uvjeta i života koji je postojao u našem kraju u doba kada su Zemljom vladali ovi golemi gmazovi.
•    svake subote u rujnu, u izložbenom prostoru Exportdrva, izvoditi će se edukativno-kreativne radionice Budi i ti DINOlog – istraživanje tek počinje! U cilju kvalitetnijeg rada s polaznicima, broj mjesta je ograničen, te će biti potrebno izvrišiti prijave putem elektroničke pošte dinosaur@prirodoslovni.com ili telefonom na broj 051/564-563. Kontakt osoba je ujedno i voditeljica radionica, kustosica Nadia Dunato Pejnović. Radionice će započeti u 10.00 sati, trajati će dva sata i uključivati stručno vodstvo izložbama, te edukativni i kreativni dio. Cijena radionice je 50,00 kn po djetetu.
•    u mjesecu rujnu, Prirodoslovni muzej Rijeka će započeti izvođenje bogatog edukativnog programa namijenjenog različitim dobnim skupinama – stručna vodstva i predavanja, o čemu će javnost biti pravodobno obavještena.

RADNO VRIJEME:
ponedjeljak – nedjelja; 9.00 – 21.00 sat
izložba nije otvorena praznikom

Izložba: Divovi Patagonije
Autori izložbe: International Cultural Group LTD
Autori postava / kustosi: Nadia Dunato Pejnović, Marin Kirinčić, Željka Modrić Surina
Izložba: Terenski dnevnik jednog paleontologa
Autorica izložbe: Nadia Dunato Pejnović

Ostale izložbe u Rijeci:
•    Izložba podvodnih fotografija Ta divna lebdeća stvorenja, Prirodoslovni muzej Rijeka

•    Izložba podvodnih fotografija Ta divna lebdeća stvorenja, Riječka ribarnica
Prostranstva mora nastanjuju organizmi koji su se prilagodili životu na ili u morskom dnu i u slobodnoj vodi. Ta divna morska stvorenja želatinozni su organizmi koje možemo vidjeti prostim okom i nemaju veće sposobnosti za kretanje te u svojim putovanjima morem  zavise o gibanjima mora. Neobičnih su zvonastih, trakastih ili češljastih oblika, više ili manje prozirno obojeni uz prelijevanje boja. Poznamo ih kao meduze, rebraše i plaštene tunikate. Iako su nešto teži od morske vode, ne tonu, već lebde u vodi uz pomoć mnogih prilagodbi. Kroz ambijentalnu fotografiju i korištenje prirodnog svjetla podvodni fotograf Marinko Babić upoznaje nas s jadranskim vrstama koje imaju veliku ulogu za život  u moru i mogućim prognozama promjena u morskom okolišu.
Koncepcija i postav izložbe: Milvana Arko Pijevac

Stalni postavi u Rijeci:
•    Geološka prošlost Jadrana;
•    Geologija riječke regije;
•    Akvarij – multimedijalni centar;
•    Kukci, vodozemci i gmazovi, ptice i sisavci riječkog područja;
•    Plavetnilo – raznolikost života u podmorju Kvarnera;
•    Primorski botanički vrt

Stalni postavi i izložbe u prirodoslovnom muzeju Rijeka mogu se razgledati svakim  danom, od ponedjeljka do nedjelje, od 9.00 do 20.00 sati; izložbe u prostoru Ex-Exportdrva (Divovi Patagonije, Terenski dnevnik jednog paleontologa) su dostupne svakim danom od 9.00 do 21.00 sat izuzev praznikom.

Kalendar događanja

Skip to content