Podsjetimo, gotovo 150 učenika i učenica iz 8 škola, odnosno 9 razreda, izradilo je 10 filmova na temu različitosti, uz podršku mentorica Sanje Kapidžić, Ivone Križić i Maje Ogrizović, te su opremljeni inkluzivnim dodacima — snimkom prevoditeljice na hrvatski znakovni jezik te inkluzivnim titlovima. Svi su prikazani na online Festivalu Film svima svugdje online na kojem su članice žirija Sara Salamon, Anamarija Šiša i Žaklina Zrilić proglasile najbolje u svim kategorijama te su pobjednicima dodijeljene nagrade, a svim sudionicima i diplome za uspješno sudjelovanje u projektu.

Tako je dodijeljeno ukupno 16 nagrada, od čega su 2 Posebna priznanja žirija.

Najboljim i Najinkluzivnijim filmom je proglašen film A Josip? Osnovne škole „Podmurvice“ koji je nastao pod mentorstvom učiteljice Željke Milošević te u koordinaciji s Nadom Kegalj. Prema riječima žirija: Film „A Josip?“ jasno i precizno prikazuje pitanje inkluzivnosti. Nagrađujemo ga jer je prema mišljenju žirija najbolje prikazao poruku da često isključujemo druge potpuno nesvjesno i da je potrebno da smo kao zajednica nježni prema svojem okruženju i prema drugima.

Najboljim filmom po izboru publike (svih sudionika projekta Film svima svugdje online) proglašen je film Preskakanje prepreka, 4.b razreda Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ iz Rijeke sa osvojenih 26% glasova publike.

Glumačke nagrade su otišle u ruke dviju škola — Vanji Lukiću za Najboljeg glumca za ulogu u filmu Huggy Vanja iz 1.a razreda i Najboljoj glumačkoj postavi medijske grupe 5.a razreda Osnovne škole Brajda pod vodstvom učiteljice Ane Kurilić te Raheli Marčelji za Najbolju glumicu za ulogu u filmu Zbog razlika smo svi posebni, 4.a razreda Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ pod vodstvom Lare Pecman i Marka Grizelja.

Film Obiteljski odmor, učenika i učenica Osnovne škole Scuola elementare Gelsi pod vodstvom Vlaste Tibljaš nagrađen je nagradama za Najbolju šminku i Najbolju scenografiju.

Nagradom za najbolju režiju te za Najbolju kameru nagrađen je 4.b razred Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ za film Preskakanje prepreka pod vodstvom Jelene Mandić i Marka Grizelja.

Najboljom rekvizitom i Posebnim priznanjem žirija za komediju nagrađena je Osnovna škola „Petar Zrinski“ Čabar pod vodstvom Radmile Urh i u koordinaciji sa Ksenijom Petelin za film Doručak, a Područna škola Tršće pod vodstvom Sande Štimac Urh i u koordinaciji sa Ksenijom Petelin nagrađena je za Najbolju kostimografiju za film Audicija.

Osnovna škola Scuola elementare San Nicolò nagrađena je za Najbolju filmsku glazbu koju je izradila Elois Miljković za film Obitelj Costabella pod vodstvom Nine Tomšić Dubrović i Nataše Jelčić Kovačević dok su najstariji sudionici, učenici i učenice Srednje škole Buzet nagrađeni za Najbolji scenarij te Posebnim priznanjem žirija za specijalne efekte za film Novac, izrađen u potpunosti samostalno i 3D animaciji te uz podršku profesorica Marije Rađe i Tee Peloze.

Uz nagrađene filmove predstavljen je i projektom izrađen Priručnik o online edukaciji na temu medijske kulture s uporištem u filmskoj prilagodbi za gluhe i nagluhe osobe autorica Ane Kurilić, Ksenije Petelin i Maje Ogrizović.

Više informacija

O projektu: https://filmsvima.com/projekt/film-svima-svugdje-online/
Pobjednički filmovi: https://filmsvima.com/novosti/2022/nagradeni-filmovi-na-film-svima-svugdje-online-festivalu-3162/
Žiri: https://filmsvima.com/novosti/2022/upoznajte-clanice-zirija-film-svima-svugdje-online-festivala-3118/
Filmovi na YouTube kanalu: https://bit.ly/FSSO—Filmovi-YouTube
Priručnik: https://filmsvima.com/novosti/2022/prirucnik-je-vani-3153/

Europski projekt

Projekt Film svima svugdje online, ukupne vrijednosti 343.000,00 kn financiran je kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0072 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. pri čemu sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 51.450,00 kn te iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 291.550,00kn.

Razdoblje provedbe projekta je od 14.6.2021. do 13.6.2022.

Više informacija o EU fondovima: www.strukturiranifondovi.hr i www.esf.hr

Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Filmaktiv.

Kalendar događanja

Projekcija
 • 01.12.
 • (19:00)

Avi Mograbi u Art-kinu: Razgovor s redateljem i projekcija filma

Projekcija povodom Međunarodnog dana solidarnosti s narodom Palestine, a po završetku projekcije održat će se razgovor s redateljem ...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Koncert
 • 02.12.
 • (20:00)

Pankrti – Live in Palach

U sklopu Adventske turneje 2022, Pankrti će proslaviti 45 godina karijere promocijom novog koncertnog albuma “Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985”....

Detaljnije

Razgovor
 • 07.12.
 • (16:00)

„Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ u Narodnoj čitaonici

Živa knjižnica sastoji se od osoba marginaliziranih u našem društvu, čija su životna iskustva možete saznati bez straha i srama u direktnom kontaktu...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije