Prijem za predstavnike udruženja oboljelih od multiple skleroze iz Vojvodine i predstavnike Općine Novi Kneževac

Riječ je o uzvratnom posjetu članova vojvođanske udruge Društvu multiple skleroze PGŽ.

Društvo multiple skleroze PGŽ potpisalo je 2009. godine povelju o suradnji s Udruženjem oboljelih od multiple skleroze  Sjevernobanatskog okruga Vojvodina. U cilju nastavka suradnje, Društvo multiple skleroze PGŽ pozvalo je u goste članove predstavnike Udruženja i predsjednika općine Novi Kneževac koji u Rijeci borave Rijeci od 6. do rujna 2010. Zajedničko druženje prigoda je za razmjenu iskustava u radu i predstavljanje  svojih programa i projekata.
 
Pozdravljajući goste, u čijoj je pratnji  bio i mr.sc. Zoran Milivojević, generalni konzul Republike Srbije, zamjenik gradonačelnika Željko Jovanović je kazao da Grad Rijeka u okviru svojih programa zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, između ostalog, pomaže i rad brojnih udruga, sukladno mogućnostima proračuna. „Poznato je da su mogućnosti suvremene medicine velike, ali je uz samo liječenje važno da oboljeli nastave živjeti društvenim životom i bave raznim aktivnostima. Upravo tome služe ovakve udruge”, istaknuo je Jovanović naglasivši pritom da je Rijeka ponosna i na svoju plažu za invalide  i pozvao goste da je iduće godine posjete i provedu ljetni odmor u Rijeci.

Goste iz Vojvodine pozdravila je i Ankica Perhat, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb koja je kazala da je raduje suradnja dvaju udruga i izrazila nada da će dvije jedinice lokalne samouprave, Općina Novi Kneževac i Grad Rijeka imati priliku razmijeniti iskustva u radu s udrugama. Perhat je predstavila aktivnosti Grada na  pružanju psihosocijalne zaštite kroz potporu brojnim projektima i programima ustanova i udruga pojedinih posebno osjetljivih skupina građana poput osoba s invaliditetom te pojasnila sustav natječaja za programe i način financiranja udruga.

„Veoma smo ponosni na učinjeno jer su se invalidi kroz rad udruga otvorili prema javnosti, učestvuju u raznim aktivnostima, a dobar primjer za to je 3. Prosinca kada se obilježava Dan invalida koji je Festival stvaralaštva invalidnih osoba. Zadaća gradske uprave je da pomogne uklanjanju barijera, kako fizičkih tako i onih barijera koje se nalaze u glavama onih koji invalide ne prihvaćaju kao jednake“, rekla je Perhat.

Izvor: Rijeka.hr.