Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke, poznata po dokumentarnoj predstavi Bakice za koju se u Rijeci uvijek traži karta više, dovodi na scenu novu riječku priču u dokumentarnoj predstavi Crna vuna.

Glume korisnici Udruge Oaza

Riječke umjetnice iz Kolektiva Igralke u ovom projektu daju prostor ljudima koji nikada nisu ni sanjali da stanu pod svjetla reflektora. Korisnici Udruge Oaza – udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe “ukrast” će prostor na sceni kako bi manifestno ispričali biografska iskustva beskućništva koja inače nitko ne bi imao priliku čuti.

Suradnica za režiju i dramaturgiju je Olja Lozica, a autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban.

Projekt “Novi put” za socijalno uključivanje beskućnika

Pretpremijera 30. ožujka i premijera 5.4. unaprijed su rasprodane, premijera se izvodi u okviru završne manifestacije europskog projekta “Novi put – razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika”. Prva repriza za širu javnost održat će se 11. travnja u 19:30 u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ulaz je slobodan uz obaveznu rezervaciju mjesta na igralke.kolektiv@gmail.com.

Ono što razlikuje Crnu vunu od popularnih Bakica, jest činjenica da u predstavi nastupaju prvenstveno korisnici Udruge Oaza, naturščici koji su i suautori ove predstave. Crna vuna primjer je kazališta zajednice (eng. community theatre) koje u stvaranju i izvedbi profesionalne predstave uključuje članove određene zajednice, a takvo kazalište je u Hrvatskoj rijetkost. Igralke opet dovode u Rijeku nove izvedbene forme, a u svom aktivističkom pristupu skupno osmišljenom kazalištu koriste kazalište kao prostor igre, okupljanja i ritual emancipacije.

Ulični performans “Crna ovca” na Korzu

Uz predstavu Crna vuna Anđelko Bajčić izvest će ulični performans Crna ovca. Bajčić će od 12 do 13 h 7. i 8. travnja izvoditi svoj autorski performans na temu beskućništva na adresi Korzo 41, pokraj skulpture Hodača. Autori/ce i izvođači/ce predstave Crna vuna su Anđelko Bajčić, Zlatko Knežević, Svetlana Kukuljan, Divna Šainović te Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić, uz Anju Sabol kao glumačku alternaciju. Olja Lozica je, osim što je suradnica za režiju i dramaturgiju, oblikovala svjetlo i zvuk, autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban, autorica videa je Mara Prpić,  a dizajner vizuala je Oleg Morović.

Produkciju potpisuju Kolektiv Igralke i Udruga Oaza, dok je nositelj projekta Grad Rijeka. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Rijeke.

Umjetničku organizaciju Kolektiv Igralke čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Njihova predstava Bakice, nastala u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, igra diljem Hrvatske (Kazalište Ulysses, INK Pula, Kotar teatar…), kao i na međunarodnim festivalima (Mladi levi u Ljubljani, Zoom festival u Rijeci). U svibnju 2022. godine Bakice će nastupiti i na jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala Theatertreffen u Berlinu. Od 357 prijava iz 61 zemlje svijeta stručni žiri odabrao je tek pet projekata koji su ušli u program festivala Theatertreffen-Stückemarkt, među kojima su ove mlade riječke umjetnice.

(Foto: Miranda Legović, HKD)