U sklopu dvanaestog Zoom festivala u organizaciji Udruge Drugo more, u Rijeci je 21. listopada 2021. izvedena predstava “Bakice” umjetničke organizacije Kolektiv Igralke. Nastala prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce, predstava donosi priče u kojima se pseudonimima predstavljaju Albina, Marta, Suzana i Ljudmila, a utjelovljuju ih autorice projekta Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija klase Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.

Pripreme za ovu izvedbu u sklopu Zoom festivala, reakcije publike i razgovor s autoricama projekta svojom je kamerom zabilježio Zoran Krema. Za sve koji još nisu pogledali Bakice, ovo je više nego jasan poziv da to učine prvom sljedećom prilikom.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, u režiji mlade nagrađivane slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

Autorski tim

Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Vanda Velagić
Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj
Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
Socijalna antropologinja: Vanda Velagić
Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana
Scenografkinja: Paola Lugarić
Kostimografkinja: Tanja Blašković
Izbor glazbe: autorice i Sun Matt
Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić
Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin
Dizajner vizuala: Oleg Morović
Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković
Koprodukcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka), Savez udruga Molekula (Rijeka), KUD Transformator (Ljubljana)