Na jučerašnjem Vrisku, 13. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora, predstavljeni su novi romani dobitnica nagrada Europske unije za književnost, Otkako sam kupila labuda Tanje Stupar Trifunović i “Non-Oui” Lidije Dimkovske.

Lidija Dimkovska, spisateljica iz Sjeverne Makedonije koja živi i radi u Sloveniji, nagradu EU je dobila 2013. godine za roman “Rezervni život”, a Tanja Stupar-Trifunović, književnica iz Banje Luke rođena u Zadru, dobitnica je te nagrade 2016. godine za roman “Satovi u majčinoj sobi”.

“Otkako sam kupila labuda” drugi je roman Tanje Stupar Trifunović. Napisan je u epistolarnoj formi i tematizira odnos dviju žena. Iako je riječ o lezbijskoj ljubavi, ona, kako kaže sama autorica, ipak nije u fokusu romana, već je to širi društveni kontekst osoba u ljubavi te situacije u kojima se suočavama s unutarnjim krizama.

Vrisak u Exportu s Lidijom Dimkovskom i Tanjom Stupar Trifunović

Govoreći o svom romanu “Non-Oui”, Lidija Dimkovska u šali kaže da je to zapravo “hrvatski roman napisan na makedonskom jeziku” jer je glavna junakinja Hrvatica, Splićanka. Roman je u formi dnevničkog zapisa u kojem se izmjenjuju slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Njihov imaginarni razgovor prikazuje živote dviju različitih žena, odgajanih u različitim kulturama i povijesnom kontekstu i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost.

Ugledna makedonska književnica Lidija Dimkovska ispripovijedala je u ovom romanu dirljivu i toplu priču o ljubavi, prijateljstvu, obitelji, identitetu, problemima s prilagodbom na novu sredinu, ali i o fašizmu koji se vraća u Europu.

S autoricama su na predstavljanju u Exportu razgovarale Željka Horvat Čeč i Vanja Kulaš.