U sklopu 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak, u Exportu je predstavljen roman „Istarska Lady Macbeth“ Damira Zlatara Freya, u izdanju Frakture iz Zagreba. Uz autora, kojem je ovo treći roman, o knjizi je govorio i Seid Serdarević, glavni urednik Frakture.

Roman govori o putovanju kroz čovjekovu unutrašnjost i njegove duhovne svjetove i borbe. To su dramatični paklenski krugovi nekih odnosa kroz koje ljudi sami sebi kompliciraju život“, istaknuo je Zlatan Frey na promociji, dodajući kako je riječ o teškoj drami koju prolazi njegova glavna junakinja – glumica koju opsjeda lik koji glumi. Tako je “Istarska Lady Macbeth” roman o dvojnim identitetima koji postavlja mnoga pitanja, među ostalima možemo li sami odrediti svoju sudbinu ili nam je određuju povijest i okolina. U furioznom ritmu pratimo dvije sudbine, dvije žene koje postaju jedna.

Damir Zlatar Frey (Zagreb, 1954.) dramski je i operni redatelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, utemeljitelj i ravnatelj kazališta i festivala. Svojim osebujnim i teško usporedivim djelom pripada podjednako svojoj domovini Hrvatskoj i Sloveniji, u kojoj se umjetnički formirao i ostavio dubok trag. Dobitnik je više značajnih priznanja, među kojima se ističu: odličje Predsjednika Republike Hrvatske za doprinos u kulturi Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Marulova nagrada, Nagrada hrvatskoga glumišta, Prešernova nagrada, Župančičeva nagrada, Nagrada grada Ljubljane te Borštnikova nagrada, koju je dobio u više navrata. Godine 1986. utemeljio je znamenitu ljubljansku Koreodramu, a 2000. pokreće i Međunarodni festival komornoga teatra “Zlatni lav” u Umagu, koji svake godine okuplja umjetnike iz zemalja središnje i južne Europe. Napisao je romane Kristalni kardinal (2014.), Stanzia Grande (2016.) i Istarska Lady Macbeth (2020.)