OSTRALE – bijenale suvremene umjetnosti iz Dresedena, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, na svojim je web stranicama objavio digitalnu izložbu Watergate koja predstavlja 53 umjetnička rada koji progovaraju o konceptu vode kao poveznici čovječanstva.

Covid spriječio produkciju u Rijeci

Suvremena umjetnička djela predstavljena na ovoj digitalnoj izložbi, koja se do 10. listopada 2020. može razgledati na web stranici ostrale.de, trebala su biti izložena u napuštenim skladišnim prostorima INA-e na riječkoj Mlaci, no izložba se predstavlja u digitalnom obliku zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi tijekom proljeća kada njezina produkcija u Rijeci nije bila moguća.

Kustosku koncepciju izložbe pripremili su Syowia Kyambi, Antka Hofmann, Toni Sant te Andrea Hilger, umjetnička direktorica OSTRALE koja u predgovoru naglašava kako je selekcija radova iskaz refleksija o vodi kao prolazu, koji istovremeno služi kao poveznica gradova i kultura, kao sredstvo migracija i kretanja, kao dominantni oslonac globalnog gospodarstva i trgovine te kao neizbježni i temeljni uvjet života i povjesnog razvoja ljudskih naselja.

Refleksija o pitanjima vode, rada i migracija

Industrija je u Rijeci bila nerasikidivo povezana s lučkom infrastrukturom, pri čemu su se dva sektora međusobno poticala i omugćavala uzajmni rast. U vremenu novih globalnih raspodjela industrijske proizvodnje i kao posljedica domaćih političkih i gospodarskih tendencija, rafinerija u Rijeci više ne zauzima središnje obalno područje kao aktivna industrija. U očekivanju nekih novih rješenja za prostor rafinerije na Mlaci OSTRALE je trebao održati izložbu upravo u prostoru koji se temeljio na poveznici s morem, odnosno vodom, a Watergate je trebao biti dodatni poticaj za refleksiju o pitanjima vode, rada i migracija, pa i o budućnosti prostora u kojem se nalazi, kao i šireg obalnog pojasa Rijeke.

OSTRALE, u suradnji s RIJEKA 2020, predstavlja ovaj digitalni oblik izložbe kao uvid u same radove, ali i kao pokazatelj važnosti održavanja suradničkih odnosa unatoč preprekama i izazovima s kojima se u novonastalim okolnostima svi suočavaju.