Pomoć knjižarama i antikvarijatima

Kao i u ovoj godini, tako će i u 2013. godini za djelatnost knjižara i antikvarijata u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Rijeke ugovorena zakupnina biti umanjena za 50% i to svim zakupcima koji sa Gradom imaju sklopljene ugovore za te djelatnosti. To odobrenje, kazao je pročelnik Šarar, traje do 31. prosinca 2013. godine, a produžit će se zaključkom gradonačelnika i u 2014. godini, ovisno o gospodarskim kretanjima u gradu Rijeci i Republici Hrvatskoj.

Šarar je naglasio kako je Grad ovu odluku donio motiviran teškim stanjem u izdavaštvu i zbog činjenice da su respektabilne knjižare u centru Rijeke živi akteri na kulturnoj sceni, jer organiziraju brojne programe, pa su kao takvi dio sustava kulturne politike grada.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je na 1990-te godine, kada na riječkom Korzu gotovo nije postojala niti jedna knjižara, jer izdavačka djelatnost i prodaja knjiga nisu mogle naći interes u tržišnim uvjetima poslovanja. “Poticajnim mjerama proteklih deset godina uspjeli smo oživjeti tu djelatnost i ponovno je vratiti na Korzo, iako mnogi misle da bi na njihovom mjestu trebalo biti nešto drugo, što donosi veći profit.

Mi smo se ipak odlučili za ovo, smanjujući zakupninu, a među antirecesijskim mjerama koje smo već uveli je smanjenje komunalne naknade u užem centru grada te smanjenje spomeničke rente”, poručio je gradonačelnik.

Prema riječima samih voditelja knjižara i antikvarijata, mjera smanjenja zakupnine u ovakvim ekonomskim prilikama, značajno im je pomogla u poslovanju odnosno uopće održanju djelatnosti. Pa iako se za ovom mjerom nisu poveli svi ostali hrvatski gradovi, smatra se da Rijeka treba nastaviti s ovom ciljanom olakšicom kao jasnim pokazateljem svog uvjerenja da su kultura, edukacija i obrazovanje temeljni za održanje dostignute razvojne razine društva, kao i za daljnji rast.