Portal za mlade strit.fitness Grad Rijeka pokrenuo u sklopu Programa za mlade s ciljem poticanja prvenstveno mladih ljudi na redovito i pravilno bavljenje sportskom rekreacijom koja je besplatno dostupna na 25 riječkih vježbališta na otvorenom.

Stotinja fitness sprava na 20 riječkih lokacija

Riječ je o već postojećim vježbalištima koja se nalaze na 20 riječkih lokacija, a u čije je uređenje i opremanje Grad Rijeka posljednjih godina uložio gotovo milijun i pol kuna. Vježbališta su opremljena sa stotinjak fitness sprava za istezanje, snagu i kardio-vježbe, a građani ih mogu koristiti besplatno i bez vremenskog ograničenja te vježbati sami ili u društvu.

Predstavljanju portala strit.fitness prisustvovali su zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, Kristina Dankić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, treneri i vježbači iz riječkih fintess centara te drugi suradnici koji su sudjelovali u izradi portala.

Poticaj na vježbanje i zdrav način života

„Živimo u vremenima, posebno posljednjih godinu i pol dana kada se tjelesna aktivnost kod građana smanjila, posebice ona koja se provodi u zatvorenim prostorima, a provedba ovog projekta dobar je način da se vratimo vježbanju“, rekao je Palčevski i dodao kako je Grad Rijeka u proteklih desetak godina izgradio niz vježbališta na otvorenom promovirajući na taj način važnost bavljenja fizičkom aktivnosti.

„Promovirati zdrav način života izuzetno je bitno, pogotovo za mlade ljude. Nadam se da će mogućnosti koje ovaj projekt, odnosno portal nude potaknuti na vježbanje one koji to do sada nisu prakticirali, a onima koji redovito vježbaju dati mogućnost da vježbaju još kvalitetnije i da nauče nešto novo“, objasnio je Palčevski i dodao kako će Grad Rijeka i dalje biti aktivno uključen u promoviranje zdravog načina života.

Portal posebno orijentiran na mlade

Portal strit.fitness Grad Rijeka je pokrenuo putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, a u okviru Programa za mlade za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Program za mlade objedinjuje i razrađuje ciljeve i mjere kojima Grad Rijeka želi odgovoriti na razne potrebe i probleme mladih na lokalnoj razini te općenito poboljšati kvalitetu života mladih.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković zahvalila je svim klubovima, trenerima i vježbačima na sudjelovanju u stvaranju ovog portala i objasnila kako je ideja bila da on bude dostupan i zanimljiv prvenstveno mladima, a sve s ciljem unaprjeđenja zdravlja. „To se dobro uklapa ne samo u naš Program za mlade već i u Strategiju sporta i rekreacije Grada Rijeke gdje je jedan od ciljeva dostupnost bavljenja sportom širem krugu građana“, istaknula je Mušković.

Preko QR koda do vježbališta na otvorenom po kvartovima

Pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar objasnila je kako je Grad Rijeka u proteklom razdoblju uložio znatna sredstva u postavljenje sprava za vježbanje na otvorenom. „Samo u posljednje dvije godine potrošeno je 650.000 kuna u postavljenje fintess i ostalih novih sprava i 50.000 kuna u održavanje postojećih u parkovima i na dječjim igralištima. U suradnji s Odjelom za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem ispitujemo mogućnosti za sljedeće lokacije na kojima će biti postavljene fitness i druge sprave“, istaknula je Malnar i dodala kako surađuju i s određenim Mjesnim odborima koji su predstavili neke od svojih prijedloga novih lokacija planiranih za sljedeću godinu.

Portal strit.fitness nudi pregledan popis svih gradskih kvartova u kojima se nalaze vježbališta, a korisnici ga mogu učitati putem QR koda koji je nalijepljen na spravama.

„Klikom“ na odabranu lokaciju, uz točnu adresu vježbališta korisnicima se na podstranici nudi stručan i zabavan plan treninga osmišljen za konkretnu lokaciju s obzirom na vrstu fitness sprava koje se na njoj nalaze. Treninzi su u potpunosti prilagođeni fizičkoj spremnosti mladih.

Video demonstracije pravilnog izvođenja vježbi

Osim plana treninga, na podstranici odabrane lokacije nalaze se i video prikazi s demonstracijom pravilne izvedbe vježbi na svakoj pojedinačnoj spravi kako bi se vježbom postigli najbolji efekti i spriječile ozljede.

U ovom trenutku na portalu je dostupno 20 planova treninga i 120 video snimki s pravilnim izvođenjem vježbi koje su volonterski, za portal, pripremili i na vježbalištima snimili profesionalni treneri i vježbači iz 5 ponajboljih riječkih fitness centara.

Također, putem portala moguć je kontakt sa sportskim psihologom, odnosno specijalistom za psihološku pripremu sportaša, kojem se mladi mogu anonimno obratiti i dobiti savjete i podršku kako bi lakše ustrajali na vježbanju ili dobili poticaj za vježbanje.

Kako bi se olakšao pristup portalu, odnosno video prikazima vježbi i planu treninga, na svakoj fitness spravi na vježbalištima nalazi se QR kod koji korisnika izravno vodi na podstranicu portala vezanu uz lokaciju na kojoj se trenutno nalazi.

Osim što mogu saznati gdje i kako pravilno vježbati, posjetitelji portala mogu, krećući se virtualno od lokacije do lokacije, upoznavati grad te doznati zabavne i zanimljive informacije u Rijeci. Primjerice, doznat će da je Pehlin nekoć bio poznat po jajima, da je Zamet poznat po maškarama, zvončarima i ćevapima kod Fadile ili saznati kakve veze imaju Škurinje s vragom i drenjulama.

Naime, lokacije vježbališta opisane su kao svojevrsni putopis kroz prošlost i sadašnjost Rijeke i donosi poznate i manje poznate zanimljivosti o Rijeci kako mladima koji su iz Rijeke tako i đacima i studentima koji su u Rijeku došli iz drugih krajeva i tek počinju upoznavati grad.

U razvoju portala sudjelovali su dr.sc. Kristina Dankić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, vanjski suradnici Siniša Necko (grafičko oblikovanje i razvoj), Zoran Krušvar (sadržajno oblikovanje) te treneri i vježbači iz 5 riječkih fitness centara koji su volonterski pripremili programe vježbanja i snimili pokazne vježbe. To su: Društvo športske rekreacije “CAROLINA 3,2,1” (trenerica Katja Luketić i vježbači Roni Kostadina, Martina Sudac i Mark Milat), Fitness centar Active (trener i vježbač Andrej Kosanović), Centar za sport i rekreaciju Fiskultura (trenerica Marta Vitezić i vježbačica Mirna Savić), Fitness centar Lovorka (trenerica Nataša Kalabić i vježbači Aleksandar Kalabić i Laura Lisac) i Dance & fitness studio Trinity & co. (trenerica Paola Vukelić i vježbačice Nika Novak, Stela Ilinković, Mia Trošelj, Leonna Jagodnik).