Na Zametu okrivljen pust Mate

Na Zametu, ispred Doma Zamet, okupili su se lokalni stanovnici i nakon kratke šetnje po Zametu, donesen je pust Mate i podignuta zastava Zametskih zvončara uz vatromet.

Zametski zvončari ove godine slave 51. godinu postojanja, od kako ih je osnovao Đuro Zavidić, njihov Capo. S Đurom smo popričali o običajima, tradiciji i sudbini samog pusta Mate.

Za razliku od ostalih krajeva oko Rijeke koji drže do tradicije maškara, Zamet se razlikuje u odnosu prema svom pustu – oni ga, umjesto da ga objese ili drže vani na hladnoći, spreme na toplo gdje može uživati u posljednjim danima prije nego što sud odluči je li kriv
ili nije i hoće li ga osuditi. Pusno slavlje na Zametu obilježava se i podizanje zastave na
vrh Doma Zamet, a kako je sve proteklo pogledajte u prilogu Sare Blažić.

 

Pehinarski feštari podigli pusta

Mate se zove i pust riječke karnevalske grupe Pehinarski feštari podignut na Pehlinu ispred Doma kulture. Sve je započelo nakon što je zatrubio Antonjski rog, a potom su podignute zastave Riječkog karnevala i Pehinarskih feštara. Zatim je pust mogao čuti optužnicu te je izvješen na stup. Kao i obično kriv je za sve nedaće u protekloj godini, u Rijeci, u Hrvatskoj i
cijelome svijetu. Uz veselu glazbu i kuhano vino zabava se nastavila ispred Doma
na Pehlinu.

Kako je sve proteklo pogledajte u video prilogu Damira Jevtića.

 

Pašac za sve okrivio Školarka

Podizanjem pusta ispred Doma Pašac maškare su osvojile i taj dio Rijeke, za što se pobrinula Mesopusna kumpanija Pašac, koja je odlučila da je ove godine za sve kriv pust Školarko.

Tradicionalno spaljivanje pusta, nakon što mu se dokaže krivnja, je na čistu srijedu koja ove godine pada 26. veljače.