Od petka 9. do nedjelje 11. listopada u susjedstvu Drenova, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održat će se Dani susjedstva pod nazivom Granična četvrt.

Program Granična četvrt ideja je iskorištavanja onih potencijala u naselju koji mogu postati zamašnjakom razvoja sadržaja usmjerenog kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Program slijedi ideju razmjene znanja i razdijeljen je na tri dana.

Petak je tako Dan kulture, kojim se predstavlja drenovska mikrokulturna atmosfera uz otvorenje izložbe o položaju žena Hrvatskoj i belgiji koje drenovski tim ostvaruje u suradnji s europskim susjedstvom, partnerima iz Monsa i prve svjetske arhive znanja instituta Mundeanum.

Subota je Dan prirode koji uključuje cjelodnevni boravak u prirodi i upoznavanje drenovskih šetnica šume drena, usmjeravajući pažnju na dren i njegove super-moći o kojima će govoriti znanstvenici uz neizbježno kušanje slastica i delicija.

Nedjelja je pak Digitalni dan kada posjetitelje očekuje demonstracija naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta, digitalnih asistenata i tumačenje uloge robota u muzejima.

Petak – Dan kulture

Program, dakle, počinje u petak, 9. listopada u Zavičajnom muzeju Drenova (Drenovski put 138 a, Rijeka) Danom kulture ili, kako domaćini kažu, drenovskom mikrokulturnom atmosferom uz otvorenje izložbe i zborsko pjevanje te promociju drenovskih umjetnika i predstavljanje europskog susjedstva belgijskoga grada Monsa i svjetske arhive znanja instituta Mundaneum.Voditeljica programa je Vesna Lukanović.

Odmah na početku programa, u 18 sati, održat će se svečano otvorenje Dana susjedstva Drenova uz preuzimanje vremenske kapsule 27 susjedstava od susjedstva Fužine. Program otvaraju nositelji inicijative susjedstva Drenova – Udruga Bez granica i Dren, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i RIJEKE 2020.

U 18.20 sati slijedi nastup Mješovitog pjevačkog zbora Drenova, koji će izvesti prigodni program i kratku retrospektivu.

U 18.30 sati bit će otvorena izložba „Manjina, a većina“, u koju će uvodno predavanje održati Snježana Prijić-Samardžija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

U 19:00 sati slijedi predstavljanje europskog susjedstva Mons i instituta Mundaneum te direktno uključivanje putem video-veze na uvodno predavanje 100 godina feminizma u Belgiji koje će održati Stephanie Mainfroid iz instituta Mondaneum.

Mundaneum je mjesto od kuda potječe prva ideja prikupljanja znanja cijelog čovječanstva pokrenuta početkom 20. stoljeća. Bilo je to mjesto debata na kojem se zagovaralo znanje, mir, građansko društvo te demokracija kao konstantni dijalog između povijesti i perspektive.
Tijekom 2019. i 2020. godine europski partneri i susjedstvo Drenova ostvarili su suradnju izložbom Obrisi stvari koji dolaze – upoznavanjem sa Mundaneumom i priči o Paulu Otletu i Henri La Fontaineu  te izložbom Damnatio Memoriae, kroz koju se problematiziralo pitanje brisanja kolektivne svijesti i reinterpretacije povjesnih zbivanja. U 2020. godini suradnja se zaključuje kroz program kojim se problematiziraju teme nejednakosti koje današnje društvo postavlja pred žene u profesionalnom i privatnom okruženju izložbom Žene bez granica.

U 19.30 sati u dijelu programa pod nazivom Žene bez granica, članica tima susjedstva Drenova Davorka Medved predstavit će web stranice, a okupljeni će moći pogledatii i dokumentarni film  – „Manjina, a većina“ u produkciji udruge Bez granica.

Od 20.00 sati prvi dan susjedstva Drenova završava druženjem okupljenih, uz domijenak s prigodnim programom.

Program susjedstva Drenova u petak moći će se pratitit i putem Zoom platforme.

Drenova

Subota – Dan prirode

U subotu 10. listopada od 14 sati susjedstvo Drenova poziva na Dan prirode – cjelodnevni boravak u prirodi posvećen super-moćima biljke dren, pripravljanju i kušanju različitih receptura, uz znanstvena predavanja o Drenu kao super biljci. Aktivnosti se odvijaju u Zavičajnom muzeju Drenova, te u široj okolici muzeja.

U 14.00 sati bit će predstavljena web stranica Dren bez granica (http://dren.bezgranica.hr), digitalni katastar Dren v2.0 i mobilna aplikacija INaturalist „Nađi dren!“. Prezentaciju i demonstraciju vodi Damir Medved.

Od 14.30 do 16.00 sati slijedi obilazak Drenovskih šetnica i lokacija drena, uz pomoć INaturalist aplikacije, a pod vodstvom Boštjana Surine, botaničara iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Od 16.30 sati u Zavičajnom muzeju Drenove, koji je ujedno i Dnevni boravak susjedstva Drenova okupljene očekuje predstavljanje brošure Dren: drevni lijek, nova istraživanja, koja je nastala u suradnji udruge Dren i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

U 17.00 sati, također u muzeju, predavanje na temu Dren superbiljka održat će Željka Peršurić, s Odjela za biotehnologiju Sveučiliša u Rijeci i članica projektnog tima “U potrazi za super voćem našeg kraja” te botaničar Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, koji će održati prezentaciju Bioraznolikost liburnijskog krša.

Od 18.00 do 18.30 sati slijedi foto-natjecanje za najfotografiju drena Uslikaj dren!, nakon čega se druženje nastavlja uz specijalitete od drena i kušanjem čaja od lišća drena.

Subotnji će program također biti dostupan preko Zoom platforme.

Nedjelja – digitalni dan

Posljednji dan susjedstva Drenova, nedjelja, 11. listopada Digitalni je dan koji uključuje demonstraciju naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta, digitalnih asistenata i tumačenje uloge robota u muzejima. Održat će se u Zavičajnom muzeju Drenove, a voditelj programa je Damir Medved.

Od 14.00 do 15.00 sati sve počinje pametnim igraonicama za djecu pod nazivom Umjetna inteligencija može biti i zabavna.

Od 16.00 do 17.00 sati slijedi program Digitalni muzej, koji govori o robotima i umjetnoj inteligenciji u muzejima, ili kako pronaći iglu u plastu sijena, na primjeru digitalne arhive Zavičajnog muzeja Drenova. Program se odvija u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Znanstveno tehnološkim institutom Visio.

U 17.00 počet će sučeljavanje umjetnika i umjetne inteligencije Man vs. Machine, u kojem sudjeluje drenovski umjetnik Antun Ožbolt protiv ČAI – čakavske umjetne inteligencije, gdje će kreirati slike u realnom vremenu.

Od 18:00 sati predstavit će se i sam ČAI – čakavska umjetna inteligencija (http://cai.bezgranica.hr). Okupljeni će moći saznati kako je ona nastala i kako funkcionira, uz demonstracije i interakciju s posjetiteljima. Program se odvija u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci – Cultural Complexity Lab.

Od 19.00 sati slijedi okrugli stol „Od razgovora sa umjetnom inteligencijm do transhumanizma“, čiji je moderator Damir Medved.

Od 20.00 sati druženje se nastavlja uz domjenak i DJ-a Antuna Ožbolta.

I nedjeljni je program također dostupan preko Zoom platforme.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice.

Ukoliko vremenske prilike budu povoljne dio programa dana susjedstva Drenova odvijat će se na otvorenom. Prostor Zavičajnog muzeja Drenove ne omogućava istovremenu posjetu većeg broja građana, pa će sve aktivnosti biti dostupne i u digitalnom formatu preko Zoom platforme i Facebook stranice Bez granica.

Nositelji inicijative susjedstva Drenova su Udruga Bez granica, Udruga Dren i Muzej grada Rijeke – Zavičajni muzej Drenova.

Europsko susjedstvo je Mundaneum (Mons, Belgija), a partneri u realizaciji programa su Filozofski fakultet Rijeka – Cultural Complexity Lab, Fakultet zdravstvenih studija i Odsjek za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, zatim Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Znanstveno tehnološki institut Visio i Prirodoslovni muzej Rijeka.

Kalendar događanja

Projekcija
 • 01.12.
 • (19:00)

Avi Mograbi u Art-kinu: Razgovor s redateljem i projekcija filma

Projekcija povodom Međunarodnog dana solidarnosti s narodom Palestine, a po završetku projekcije održat će se razgovor s redateljem ...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije

Festival
 • 02.12.
 • (11:00)

20. i-Fest u HKD-u na Sušaku

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad...

Detaljnije

Koncert
 • 02.12.
 • (20:00)

Pankrti – Live in Palach

U sklopu Adventske turneje 2022, Pankrti će proslaviti 45 godina karijere promocijom novog koncertnog albuma “Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985”....

Detaljnije

Razgovor
 • 07.12.
 • (16:00)

„Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ u Narodnoj čitaonici

Živa knjižnica sastoji se od osoba marginaliziranih u našem društvu, čija su životna iskustva možete saznati bez straha i srama u direktnom kontaktu...

Detaljnije

Okrugli stol
 • 08.12.
 • (13:00)

Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih

Europe Direct Rijeka, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Rijeke, organizira okrugli stol pod nazivom Položaj mladih u društvenom životu kroz djelovanje tijela savjeta mladih...

Detaljnije