Glasnim pljeskom i s usklicima „Bravo!“ s pozornice Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku ispraćene su sinoć Simone Aughterlony i Petra Hrašćanec, protagonistkinje predstave „Kompas“, koja je zatvorila ovogodišnji Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa. Plesačice su na projektu surađivale s redateljem i koreografom Sašom Božićem, koji je predstavu pratio iz publike.

U svom projektu ponudili su svoju interpretaciju jednog od najpoznatijih epova ikad napisanih – „Odiseje“. Dvije snažne žene plutaju u ostacima onoga što je nekoć mogao biti brod. No, umjesto da se bave povratkom kući, kao u Homerovu originalu, autori su se odlučili fokusirati na istraživanje samoće, osuvremenjujući time ep star više od 2700 godina.

Treba spomenuti da je projekt „Kompas“, uz troje spomenutih autora, okupio oko sebe tim iznimnih umjetnika. Glazbu potpisuje Hahn Rowe, njujorški glazbenik koji je u svojoj karijeri surađivao s brojnim glazbenim zvijezdama – poput Mobyja, Yoko Ono, Davida Byrnea, ili R.E.M. Kostimografkinja i scenografkinja je Ana Savić Gecan, a dizajn svjetla potpisuje Bruno Pocheron.

Predstava Kompas zatvorila Periskop 2020

Simone Aughterlony

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa, što se ove godine održavao od 9. do 13. listopada te, unatoč smanjenom obimu zbog pandemije koronavirusa, ugostio je brojne domaće i međunarodne autore i izvođače. Organizatori su publici ponudili četiri predstave u glavnom programu te dvije radionice, večer plesnog filma te razgovor sa Simone Aughterlony.

Periskop organizira udruga Prostor Plus, a predstava „Kompas” dio je programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.