Ove godine festival će biti održan u četiri grada, a program u Rijeci se provodi u partnerstvu s udrugom Prostor plus i donosi plesnu predstavu “Vulnera” Mije Zalukar u petak 30. lipnja u 20 sati u Filodrammatici (Korzo 28) i radionicu “Od srama, preko srama, protiv srama” Jasne Žmak u nedjelju 2. srpnja od 10 do 15 sati u OKC Palach (Kružna 8).

Radionica Jasne Žmak dio je ciklusa radionica u sklopu inicijative “UPUH Susreti koji nedostaju: Mentalno zdravlje u izvedbeno plesnoj zajednici” koji se bavi posramljivanjem tijela unutar plesnih praksi, izvedbenih procesa, obrazovanja, pedagoškog rada i kritičke prakse.

Na ovoj radionici polaznici_ice će kroz niz psihodramskih zadataka, imati prilike zajedno bolje upoznati vlastiti sram, saznati kako utječe na ponašanje i pokušati ga bolje razumjeti kako bi ga, možda, barem malo smanjile_i i ostvarile_i kvalitetniji odnos s njim. Radionica podrazumijeva određen stupanj otvaranja i spremnosti za dijeljenje osobnih iskustava i emocija s ostalim polaznic⁞ama te je stoga namijenjena osobama koje su spremne podijeliti dio svoje intime, ali istovremeno znaju i sebi i drugima postaviti zdrave granice. Za sudjelovanje u radionicama nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo.

Ulaz besplatan uz prethodnu prijavu

Sudjelovanje se ne naplaćuje. Potrebne su prijave na lana.hosni@hotmail.com do 29.6. uz kratku motivaciju i biografiju. Mjesta se popunjavaju redoslijedom prijave.

Plesna predstava “Vulnera” Mije Zalukar očekuje vas u petak 30. lipnja u 20 sati u Filodrammatici. Za ulaz se primaju donacije.

Nekoliko riječi o predstavi:

Suočavanje s pozicijom stranca. Stranca unutar državnog aparatusa. Unutar profesije. Unutar vlastite obitelji. Na sceni. Izvedbena potraga za mjestom koje bi moglo odoljeti svim nepoznanicama koje taj stranac dovodi sa sobom. Mjestom u koje bi se tijelo moglo utisnuti. Stopiti. Srasti. Bar na koji trenutak zaboraviti na vlastitu nestalnost. Mjestom koje bi mogli nazvati domom. No potraga, a povremeno i lutanje, kao rezultat/materijal/zadatak –  nudi ranjivost. Ranjivost opterećenu utezima sinonima poput – slabost, nesigurnost, nesavršenost, nemoć… dok s druge strane njene opreke djeluju tako pozivajuće. (…)

Više o riječkom programu saznajte na linku, a cijeli program festival možete pronaći ovdje.

Festival Perforacije sufinanciran je sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije u okviru projekta ACT: Art, Climate, Transition.

Radionica se odvija u suradnji organizacija Domino i Prostor plus u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023. koji podržava Zaklada Kultura nova te u suradnji s UPUH-om uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.

Prostorima Filodrammatice upravlja SU molekula.

(Foto: Prostor plus press)