U Omladinskom kulturnom centru Palach, danas, 9. listopada u 19 sati, održat će se drugi susret čitalačke grupe u okviru programa Piratska skrb, koji je sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Piratska skrb je istraživački projekt kojim će se, kroz izložbeni program u 2020. godini i niz popratnih razgovora, predstaviti sve prisutniji oblici ispreplitanja „skrbi“ i „piratstva“, čime se na nove i zanimljive načine nastoje nadvladati neki od najvažnijih izazova naše epohe. Projekt se bavi danas često kriminaliziranim praksama skrbi, brige ljudi jednih za druge, te piratstva kao čina skrbništva u digitalnoj sferi.

Na večerašnjem, drugom susretu čitalačke grupe, čitat će se i raspravljati o eseju “The Soul of Man under Socialism” Oscara Wildea koji se u cijelosti može pročitati na poveznici https://pirate.care/blog/2019/10/04/02-in-praise-of-disobedience/.

Sudionici će prolaziti kroz odabrani tekst i razgovarati o tehnologijama potpomognutim praksama skrbi, brige, njege i održavanja koje se javljaju kao odgovor na kriminalizaciju solidarnosti i politiku rezova u socijalnim sustavima. Čitalačka grupa će biti siguran prostor gdje sudionici mogu otvoreno i bez straha
postavljati pitanja i razmatrati ideje, a nije potrebno predznanje o temi. Sudionici su pozvani esej pročitati unaprijed, ali to nije uvjet za sudjelovanje jer će se pojedini važni odlomci zajedno čitati na susretu.

O projektu

Živimo u vremenu u kojem se skrb, kao politička i kolektivna mogućnost društva, sve intenzivnije kriminalizira, a internet je bojno polje ponovnog prisvajanja sredstava za društvenu promjenu. Primjere skrbi nalazimo primjerice u kriminalizaciji spasilačkih misija migranata diljem Sredozemnog mora, kada se zatvorskim kaznama kažnjavaju humanitarni radnici koji pomažu njihov ilegalni ulaz u Europu istovremeno im spašavajući život. Primjer piratstva povezanog uz skrb pronalazimo u primjerice pojavi piratskih online knjižnica.

Voditelji projekta Piratska skrb su Valeria Graziano, Tomislav Medak i Marcell Mars sa Sveučilišta Coventry, koji „piratskom skrbi“ nazivaju sve oblike neposluha i solidarnosti koji sežu od pomoći
izbjeglicama i migrantima, zdravlja, reproduktivnih prava, zdravlja trans osoba, samoorganiziranja brige o djeci i starijima, borbi za pravo na stanovanje, borbe protiv policijskog nasilja i rasizma, blokiranja ekološki štetnih projekata, do piratstva u području dostupnosti znanja i kulture.