U susjedstvu Čavle, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u nedjelju, 9. veljače, održana je Zvončarska simfonija, prvi Festival susjedstava. Predstavilo se 500-tinjak zvončara, koji su prošetali centrom u svojim skupinama.

Predvođeni Karlovačkim bubnjarima, predstavile su se zvončarske grupe – Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari, Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka te domaćini Grobnički dondolaši. Njima su se pridružili i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić.

Zvončarska simfonija u Čavlima

Zvončarska simfonija

Nakon smotre zvončara, na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima izvedena je jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara. Simfonija je izazvala ovacije mnogobrojne publike, a na zadovoljstvo svih zabava je na trgu nastavljena uz dobro raspoloženje okupljenih.

Zvončarska simfonija u Čavlima

S obzirom na to da je Zvončarska simfonija bila prvi u nizu Festivala susjedstava Europske prijestolnice kulture što se tijekom 2020. godine održavaju diljem Primorsko-goranske županije, na početku cjelodnevnog programa održano je i protokolarno otvorenje Festivala. Uz nastup Plesnog centra Sirius, okupljenima su se obratili načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, predsjednik zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz njemačkog Immenstada Thomas Schiedrich, direktorica RIJEKE 2020 Emina Višnić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, meštar Toni i predsjednik grobničkih dondolaša Alen Haramija.

Sljedeći Festival susjedstava Europske prijestolnice kulture održavat će se u susjedstvu Matulji od 21. do 25. veljače, pod nazivom Zvona su spona, a program uključuje dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji.