Otvorenje Balthazarovog Uragana održat će se u četvrtak, 23. srpnja 2020.g. u 19 sati na lukobranu, iza zgrade Dezinsekcije, nakon čega će se publika moći zabaviti uz plesnjak na distanci i glazbu koju će birati DJ Sun Matt te radionicu vezanja brodskih čvorova, u organizaciji Pomorskog fakulteta u Rijeci. Istovremeno, na drugoj lokaciji – ispod dizalica na Molo longu, održat će se završno izdanje super zabavnog Tower Cirkusa Toboganiusa.

U 20.30 sati će se zainteresirani građani, koji su prethodnih dana do svojih ulaznica uspjeli doći u prostoru Ri Infa, moći uputiti na obilazak lučkog akvatorija brodom, u posebnom izdanju Antiturističke ture, programa koji je na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture polučio izuzetan uspjeh i interes. Autor ovog projekta je Žak Valenta, koji će Antiturističku turu brodom voditi zajedno s Elenom Brumini.

Otvorenje Balthazarovog Uragana na Molo longu

Kreativni studio “Benussi & the Fish” stvorio je igralište Balthazarov Uragan tik pored starog broda koji krije mnoge zanimljive priče. Naime, nakon burnog radnog vijeka, sačuvani brod Uragan svoje je mjesto pronašao na lukobranu te je izabran za lokaciju ove umjetničke instalacije, kako bi se skrenula pažnja na jedinstveni pogled na Rijeku. Naime, upravo su taj pogled i atmosfera lučkog grada poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada iz poznatog crtića Profesor Balthazar. Kako bi se djeca što bolje zabavljala, autori su posebno pazili da igranje na ovom novom igralištu zaokupi različita osjetila.

Ovi zaigrani radovi dio su suradnje EPK programa Dječja kuća i Slatko i slano, organizatori programa su DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam (Sveučilište u Rijeci) i RIJEKA 2020, a osmišljavanje i realizaciju ove instalacije financijski je omogućio Poslovni klub PartneRi. Partneri projekta su i Lučka uprava Rijeka, Pomorski fakultet, prof. dr. sc. Robert Mohović, Ultra link d.o.o., Zagreb film i Caparol d.o.o.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Otvorenje Balthazarovog Uragana na Molo longu

DETALJNA SATNICA OTVORENJA BALTHAZAROVOG URAGANA U ČETVRTAK, 23. SRPNJA:

Program kod Balthazarovog Uragana (Molo longo, iza zgrade Dezinsekcije):

19.00 sati Otvorenje igrališta – protokolarni dio

19.15 sati Kod Uragana kreće nastup DJ Sun Matta – distancirani plesnjak za male i velike  te radionicu vezanja brodskih čvorova (predviđeno trajanje do 22:00 sata)

20.30 sati Vožnja brodom (za građanstvo): polazak s lukobrana kraj Uragana. Plovi se do Brodogradilišta 3. Maj, zatim na istok do Kontejnerskog terminala Brajdica, nakon čega slijedi povratak u luku. Putnici se iskrcavaju kod Uragana oko 21:30 sati

Program kod dizalica na Molo longu:

18.30 do 19.00 sati Završni koncert polaznika Radionice Tobogana: Uradi sam i tradicionalnih instrumenata

19.15 do 20.25 sati Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, NivesSoldičić, Otto il Bassoto) – 1. nastup

20.30 do 21.30 sati Tower Cirkus Toboganius (nastupaju: Marko The Clown, NivesSoldičić, Otto il Bassoto) – 2. nastup

O brodu Uragan…

Parobrod ”Uragan” sagrađen je prije otprilike 130 godina, pretpostavlja se u Hamburgu. U Rijeci je vjerojatno služio za sakupljanje otpada s brodova i gatova, a nakon 2. svjetskog rata, zahvaljujući prostranom krmenom dijelu na kojem su se mogli smještati razni strojevi, poslužio je za obnovu ratom porušene Riječke luke.

Nakon toga je mijenjao vlasnike i bio korišten za različite poslove, od geoloških istraživanja morskog dna, do snimanja velikih filmskih uspješnica kao što su ”Vjetrovi rata” i ”Put oko svijeta u 80 dana”. Nažalost, s vremenom je bio zapušten te je uslijed nevremena potonuo u luci Porto Baroš. Kasnije je izvađen iz mora i odložen na tada neizgrađeni dio obale gdje je bio prepušten propadanju, dok stručnjaci i entuzijasti nisu prepoznali njegovu povijesnu vrijednost.

Kalendar događanja