Radi se o skulpturi Potezi i rezovi, danske umjetnice s austrijskom adresom Sofie Thorsen, smještenoj u malom parku pored novouređenog boćarskog igrališta, na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča.

U programu otvorenja sudjelovali su načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Udruge građani Brseča Iva Galović, koja je pročitala pismo umjetnice Sofie Thorsen i posljednja učiteljica područne škole Brseč Sonja Jedretić.

Između načelnika Staraja i gradonačelnika Obersnela odigran je i kratki boćarski meč na obnovljenom i novootvorenom boćarskom igralištu, čemu su se kasnije pridružili i svi zainteresirani, a boćari iz Brseča bili su na usluzi onima koji su o boćanju htjeli naučiti više.

Sve prisutne zabavljali su Župni zbor svetog Jurja Brseč i harmonikaš Dejan Jedretić, a druženje se nakon otvorenja nastavilo u Konobi Batelan.

Lokalna priča pretočena u spomenik za budućnost

Inspirirana činjenicom koja je zadesila ovu malenu lokalnu zajednicu, a to je da se 2018. zbog nedostatka djece nakon više od 150 godina rada zatvorila tamošnja osnovna škola, Thorsen je u parku smjestila kamene objekte na kojima je ispisala oblike koji se odnose na lokalne priče i dječje crtarije iz pronađenih učeničkih bilježnica. Oblik ove skulpture, koja se sastoji od tri zasebna dijela, koja mogu poslužiti kao klupe za okupljanje i druženje, inspiriran je oblikom papira, a fragmenti tekstova urezani u kamen obojani su plavom bojom, kako bi simbolizirali kemijsku olovku na papiru.

Kako bi umjetnica što bolje upoznala lokalnu zajednicu kojoj posvećuje svoj rad,  svoje je iskustvo s njom podijelila učiteljica Sonja Jedretić te Anton i Ana, iz zadnje generacije učenika škole, a u pripremi su sudjelovali i brojni mještani Brseča.

Osim na obrazovnu funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen svojim je djelom dala obol i znamenitoj hrvatskoj književnoj ličnosti Eugenu Kumičiću koji se u Brseču rodio 1850. godine i ondje često boravio.

Potezi i rezovi, druga je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. U ovom se programu domaći i strani umjetnici povezuju s lokalnim sredinama te svoju inspiraciju nalaze u stvarnom životu stanovništva i pričama koje dodiruju sadašnji trenutak.

Glavni partner RIJECI 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Mošćenička Draga, a veliku i nesebičnu pomoć pružila je Udruga građana Brseča. Svoje gostoprimstvo iskazali su Ljubo i Mirna de Karina, a financijsku potporu projektu pružili su Austrijski kulturni forum Zagreb i Federalno ministarstvo Republike Austrije za Europu, integracije i vanjske poslove te Danish Arts Foundation.