U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u četvrtak, 12. rujna otvorena je izložba “D’Annunzijeva mučenica – L’Olocausta di D’Annunzio”. Riječ je o izložbi koja, točno na stotu godišnjicu okupacije Rijeke koju su proveli Gabriele D’Annunzio i paravaojna skupina legionara, donosi tumačenje D’Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa. Ujedno je to i prva značajna izložba koja čini sastavni dio programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture za 2020.

Autorice izložbe su Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić, dok dizajn izložbe potpisuju Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Izložba D’Annunzijeva mučenica nudi specifičan pogled na njegov boravak u Rijeci i to iz perspektive žena koje su u to vrijeme živjele u Rijeci, onih koje su u Rijeku došle iz Italije za ili sa D’Annunzijem i onih koje su mu bile ljubavnice. Rijeka se na izložbi razmatra i kao ženska figura. Koncept izložbe je da je Rijeka ostala mučenica nakon D’Annunzijeva odlaska, kao i mnoge žene u njegovom životu, a kao ženska figura  razmatra se u pojedinim likovnim djelima futurističkih umjetnika poput Marinettija, Carre i Buzzija.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u četvrtak, 12. rujna otvorena je izložba“D’Annunzijeva mučenica - L’Olocausta di D’Annunzio”. Riječ je o izložbi koja, točno na stotu godišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke, donosi tumačenje D’Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa, a ujedno je i prva značajna izložba koja čini sastavni dio programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture za 2020.Otvarajući izložbu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je rekla da se izložbom tematizira vrlo turbulentno i prijelomno povijesno razdoblje u kojem su se začele neke od najpogubnijih ideologija, čije posljedice, kako je rekla, osjećamo i danas.

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je D’Annunzio bio preteča fašizma jer je u Rijeci provodio ideje po kojima je samo talijanska nacija prava i vrijedna, dok su ostali, uključujući i Talijane koji se nisu s njim slagali, manje vrijedni te su bili izloženi teroru. „Mi u Rijeci ne možemo sa simpatijama gledati na D’Annunzija. To je čovjek koji je uništio sve što je dotaknuo“, naglasio je Obersnel.

Samo otvorenje izložbe osiguravala je policija zbog postavljanja zastave Kraljevine Italije na ogradu Guvernerove palače ranije tijekom dana.

Izložba ostaje otvorena za cijelo vrijeme trajanja projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, odnosno do 31. siječnja 2021. godine.