Prezentacija riječke Sportske lektire održana je u školi u Petrinji koju zbog trenutne situacije uzrokovane potresima pohađaju učenici iz tri osnovne škole. Sama prezentacija je sadržavala pričanje i čitanje sportskih priča glumca Ivana Đuričića iz literature sportske lektire te atraktivne prezentacije juda i karatea koje su izveli članovi Judo kluba “Rijeka” i Karate kluba “Delta”.

„Teško je dočarati atmosferu koja je bila u školi i koja nas je dirnula iskrenošću i zahvalnošću djece koja su uživala u svakom trenutku prezentacije“, ističe glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić.

Nakon prezentacije Školskom sportskom savezu Sisačko-moslavačke županije uručeni su kompleti knjiga Olimpijske priče i Mali sportaši za 36 osnovnih škola. Knjige su u ime županijskih škola primili predsjednik Josip Šimunović i poslovna tajnica Ljiljana Gavranović.

Prezentacija Sportske lektire u Petrinji

Slaviša Bradić, Ljiljana Gavranović i Josip Šimunović

„Nitko nije mogao predvidjeti ili spriječiti potres i nitko nije mogao zamisliti štetu koja je nastala u tih 20 strašnih sekundi. Ali tih 20 sekundi pokrenulo je val dobrote i prijateljstva i pokazali ste nam da nismo sami. Tih 20 sekundi podsjetilo nas je da su sportaši i sportski djelatnici zajedno kad je sve dobro, ali još više kad je teško,“ poručili su Šimunović i Gavranović.

Djeci potresom pogođenih područja kompleti knjiga i ljetovanje u Rijeci

Građani i institucije iz Rijeke do sada su se na različite načine uključili u pomoć krajem protekle godine potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. OŠ Kantrida, RSS te Grad Rijeka sada zajednički organiziraju nastavak pomoći u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, Savezom školskih sportskih društava grada Rijeke i Rijeka sportom.

Osim što je učenicima prezentirana Sportska lektira i dodijeljeni kompleti knjiga, djeca iz potresom pogođenih područja pozvana su da tijekom ljeta posjete Rijeku. Radi se o projektu OŠ Kantrida, koji je dobio potporu Riječkog sportskog saveza i Grada Rijeke, a njime se djeci s potresom pogođenog područja koja nikad nisu vidjela more želi omogućiti ljetovanje u Rijeci. Dvadesetak djece iz socijalno ugroženih obitelji krajem lipnja imat će tako priliku pet dana boraviti u Rijeci.

Prezentacija Sportske lektire u Petrinji

Pored tajnika Bradića, Riječki sportski savez u Petrinji su predstavljali Orijana Pernjak Grbac i Predrag Rašeta, a prezentaciji su prisustvovali i jedan od autora Olimpijskih priča Vitomir Spasović, učiteljica OŠ Kantrida Sandra Krmek te predstavnica Rijeka sporta Amra Fajić.

Usmjeravanje djece vrijednostima sporta

Kroz „Sportsku lektiru“ djeca se usmjeravaju prema vrijednostima sporta i to čitanjem priča sportske tematike koje su primjerene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja. Sportska lektira je u vrijeme pandemije doživjela i svoju online inačicu, odnosno djeca mogu na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza  pratiti ilustracije i slušati sportske priče koje čita Danica Juričić Spasović.

„Sportska lektira“ dio je projekta „Ri Move“ kojeg su Grad Rijeka i Riječki sportski savez pokrenuli 2017. godine. Program se provodi kao izvannastavna aktivnost u nižim razredima osnovnih škola s ciljem stjecanja elementarnih znanja i vještina o sportovim te promicanja sporta, zdravog života i bavljenja aktivnostima  općenito.