Gradskom vijeću upućeni su s gradonačelnikovog kolegija prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2021. godini. Za nagradu za životno djelo predloženi su Orlando Rivetti, posmrtno, i nadbiskup Ivan Devčić.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristiglo je devet prijedloga za Nagradu za životno djelo, osam prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te devet prijedloga za Godišnju nagradu Grada Rijeke.

S obzirom na životna postignuća kandidata te njihov doprinos u dugogodišnjem radu i promicanju ugleda i interesa Grada, Odbor za javna priznanja predlaže da se Nagrada Grada Rijeke za životno djelo u 2021. godini dodijeli dvojici kandidata, Orlandu Rivettiju, posmrtno i mons. dr. sc. Ivanu Devčiću. Takav prijedlog u suglasju je s Odlukom o javnim priznanjima Grada Rijeke kojom je utvrđeno da se godišnje dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, međutim da se iznimno mogu dodijeliti najviše dvije nagrade za navedeno javno priznanje. Stoga nagrada nije mogla biti dodijeljena mr. ph. Ivi Usmianiju, u društvu prepoznatom uglednom poduzetniku, koji je također predložen za nagradu za životno djelo. Nakon rasprava na sjednicama Odbora te kontakta s predlagateljem kandidature, predloženo je da se Ivi Usmianiju dodijeli Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ za izniman doprinos u kontinuiranom stvaranju novih vrijednosti u farmaceutskom poslovanju te povezivanju poduzetništva, znanosti i kulture.

Predloženo je da se Orlandu Rivettiju, preminulom protekle godine, Nagrada za životno djelo dodijeli za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke. Orlando Rivetti se u 50 godina bavljenja novinarstvom etablirao kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan o najvažnijih nogometnih i košarkaških komentatora, odnosno kolumnista u Hrvatskoj. Bio je svojevrsni sportski i novinarski brend, ali i simbol Rijeke i promotor riječkog sporta. Kako stoji u obrazloženju, jedan od najtočnijih opisa Orlandovog utjecaja i rada stoji na službenoj stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara: „Orlando Rivetti je jedan od posljednjih predstavnika klasičnog hrvatskog sportskog novinarstva, onog zbog kojeg smo zavoljeli sport i počeli se baviti sportskim novinarstvom“.

Također, predloženo je da se Nagrada za životno djelo dodijeli i riječkom nadbiskupu mons. dr. sc. Ivanu Devčiću, i to za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, kojim je zadužio Rijeku trajnim darom.

„Otvoren je za dijalog i s onima koji drugačije misle i vjeruju jer smatra da samo tako Crkva može do kraja ostvariti svoje poslanje, podupire i aktivno sudjeluje u gradskim ekumenskim i međureligijskim programima i manifestacijama. Jasna je i otvorena njegova suradnja s županijskim, gradskim i općinskim vlastima, sveučilišnom zajednicom, svijetom kulture, gospodarstva i ostalim bitnim čimbenicima društvenog života grada Rijeke i primorsko-goranskoga kraja, a ta suradnja i otvorenost najbolje je potvrđena organizacijom i domaćinstvom posjeta pape Ivana Pavla II u Rijeci u lipnju 2003. godine“, stoji u obrazloženju nagrade, u kojem se dodaje: „Pregršt je razloga za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, ali prvenstveni je razlog njegova čovječnost, nenametljivost i potpuna odanost prenošenju poruke o Iskonu, Jedinstvu i Smislu svih stvari.“

Zlatne plakete i godišnje nagrade

Predloženo je da se Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“, osim Ivi Usmianiju, dodijeli Udruzi za razvoj visokog školstva Universitas za izniman doprinos u dvadesetogodišnjoj javnoj djelatnosti na unapređivanju visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Nedi Vitezić za dugogodišnji znanstveni i stručni doprinos razvoju ekonomike poduzeća posebno kontrolinga, kao i unapređenju ekonomike javnog zdravstva, mr. sc. Ivanu Vukiću za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada i iznimnu posvećenost odgoju i obrazovanju generacija učenika Grada Rijeke, Kulturno-umjetničkoj udruzi „Jeka Primorja“ Rijeka za 50 godina djelovanja u području glazbenog amaterizma i očuvanja glazbene baštine te Antoniju Mozini za izniman doprinos glazbenoj umjetnosti i promicanju ugleda Grada Rijeke.

Nadalje, predlaže se da se Godišnja nagrada dodijeli Velidu Đekiću za doprinos poznavanju riječke kulturne baštine i njezinu promoviranju, Damiru Čargonji Čarliju za izniman doprinos očuvanju identiteta grada kroz poticanje riječke nezavisne scene, suvremene umjetnosti i kulture, Slavenu Tolju za umjetnički doprinos projektu Rijeka 2020 – EPK, a posebno za svečanost otvorenja u Riječkoj luci, izv. prof. dr. sc. Ani Meštrović za istaknuti doprinos istraživanjima u području informacijskih znanosti usmjerenim na dobrobit zajednice te izv. prof. dr. sc. Marku Medvedu za kapitalno izdanje o riječkim Augustincima kojim nadopunjuje identitet grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je prihvatio prijedlog Odbora u neizmijenjenom obliku i uputio ga na raspravu Gradskom vijeću. Istaknuo je kako je ove godine Odbor imao zaista težak zadatak, dodavši kako Odbor ne bi pogriješio da je nagrade dodijelio bilo kojem drugom kandidatu.

O prijedlozima za javna priznanja Gradsko će vijeće odlučivati na svojoj sjednici krajem ožujka, koja će najvjerojatnije biti posljednja sjednica u ovom mandatu. Upravo zbog lokalnih izbora ove se godine odluka o nagrađenima javnim priznanjima donosi ranije nego što je to uobičajeno, budući da se novi sastav Gradskog vijeća ne bi stigao donijeti odluku do 15. lipnja, Dana grada Rijeke, kada se dodjeljuju javna priznanja Grada Rijeke.